Huurverhoging – deel 2

Huur

De WoonBond begint vandaag de campagne ‘Blokkeer de huurverhoging’. De huurstijgingen liggen ver boven de inflatie !!

IMG_0842[1]

IMG_0815

Er dreigt een derde jaar dat huren ver boven de inflatie stijgen. Daarom komen zaterdag 24.01.2015 in Utrecht tientallen huurdersorganisaties bijeen om acties te plannen tegen de huurstijgingen. De Woonbond wil dat de politiek een einde maakt aan het beleid dat torenhoge huurstijgingen mogelijk maakt.

Huurverhoging.

Er is sprake van enorme huurstijgingen, vooral wanneer een huurwoning vrijkomt. In 2 jaar tijd zijn de huurprijzen van nieuw betrokken woningen met gemiddeld 22,6 procent gestegen, zo blijkt uit een analyse van De Woonbond.

Volgens de belangenbehartiger van woningzoekenden en huurders zijn vooral mensen met lage inkomens hiervan de dupe. ,,Mensen met huurtoeslag moeten steeds vaker noodgedwongen een dure woning van meer dan 600 euro accepteren, omdat er geen betaalbare huurwoningen beschikbaar zijn en ze nergens anders terechtkunnen,” constateert directeur Ronald Paping van De Woonbond.

In de gereguleerde sector verhoogden de corporaties de huren vorig jaar gemiddeld met 4,7 procent, terwijl het in de particuliere sector bleef bij een stijging van 3,8 procent. De gemiddelde huurstijging in twee jaar tijd is volgens het onderzoek van de Woonbond 9,2 procent geweest.

IMG_0636

Huurders in de knel
Ruim 400.000 huurders zijn zo in duurdere huizen ondergebracht. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden. In 2005 waren er 909.000 woningen met een lage huur beschikbaar, vorig jaar waren dat er nog maar 424.000. Dat is mede het gevolg van kabinetsbeleid. De huursubsidiegrens ligt rond de 600 euro per maand. Bedragen hierboven worden niet meer vergoed.

,,Nu al zijn er meer dan 700.000 huurders die financieel in de knel zitten,” telt Paping. ,,Die groep groeit alleen maar. Er vindt een regelrechte ramp plaats en de corporaties doen niets om de huurstijgingen in toom te houden.”

IMG_0637

‘Asociaal huurbeleid’
De extra inkomsten steken de woningcorporaties niet in onderhoud van panden, stelt De Woonbond, ze vullen er vooral hun eigen kas mee. ,,In 2013 steeg hun vermogen met 12,8 miljard tot 45,3 miljard.

Het is asociaal huurbeleid dat ze voeren. Ze bulken van het geld en zouden dat geld beter kunnen investeren in nieuwbouw van betaalbare woningen en onderhoud.”

Huurders draaien op voor heffing

In de sociale huursector was de prijsstijging net iets groter dan in de vrije sector. Woningcorporaties doen dat niet omdat ze zoveel mogelijk geld uit de huurders willen persen, verzekert Tonny Dijkhuizen, woordvoerder van Aedes. Hij wijst naar de verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro die de corporaties moeten betalen. Of de huurders opdraaien voor de heffing van Blok? Het antwoord van Dijkhuizen is even kort als duidelijk. “Ja.”

Volgens de vereniging van woningcorporaties Aedes, liggen de huurverhogingen iets genuanceerder. Ook de corporaties maken zich volgens woordvoerder Tonny Dijkhuizen zorgen over de betaalbaarheid van huurwoningen. ,,We zien in sommige gebieden echt spanning ontstaan omdat er te weinig goedkopere woningen zijn. Het kabinetsbeleid leidt ertoe dat corporaties meer moeten verkopen en minder kunnen investeren.”

zie ook; Hervorming huurmarkt

zie ook; Nieuwe kansen voor huurders

zie ook; Initiatief Huurders verbetering huurwoning

zie ook; Groep de Mos komt met Zwartboek ‘Krakkemikkige huurwoningen’

zie ook; Huisbaas moet stookkosten huurder beperken

zie ook; Huurverhogingdeel 1

zie ook; Huurdersheffing versus De Nacht van Adri Duivesteijn ??

zie ook; Parlementair onderzoek woningbouwcorporaties – Conclusie

zie ook; Wederom Draaikonterij van de PVV – toewijzing sociale huurwoning

De PvdA roept huurders om de landelijke actie van de woonbond tegen huurverhogingen te steunen via http://stophuurverhoging.nl/.

Voor vragen of hulp over huurwoningen kan men terecht bij het ombudsteam via ombudsteam@pvda-denhaag.nl/ 070 388 4900 of langskomen op het inloopspreekuur:dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur aan de Stationsweg 10b Den Haag.

Stop de huurverhogingen!

PvdA door Rajesh Ramnewash op 11 februari 2015 De PvdA vindt het onvoorstelbaar dat in 2015 veel huurwoningen in Den Haag nog steeds niet over een centrale verwarming beschikken, geen betegelde badkamer hebben en slecht geventileerd zijn zodat schimmel en vocht vrij spel krijgen. Veel Hagenaars wonen daardoor in onveilige en ongezonde woningen, aldus PvdA raadslid Rajesh Ramnewash. lees verder »

Huurverhoging per 1 juli 2015

RO 26.01.2015 Verhuurders van zelfstandige huurwoningen in het gereguleerde segment (‘sociale huur’) kunnen ook dit jaar het inkomen een rol laten spelen bij de jaarlijkse huurverhoging. Dat betekent dat zij voor midden- en hogere inkomens bovenop de basishuurverhoging de wettelijke opslag van respectievelijk een 0,5% en 2,5% mogen toepassen. De basishuurverhoging bedraagt per 1 juli 2015 maximaal 2,5%.

De maximale toegestane huurverhoging bedraagt per 1 juli 2015:

  • 2,5% voor huishoudens met een inkomen onder of gelijk aan 34.229 euro
  • 3% voor huishoudens met een inkomen boven 34.229 euro maar onder of gelijk aan 43.786 euro
  • 5% voor huishoudens met een inkomen boven 43.786 euro

Verhuurders die geen gebruik maken van de inkomensafhankelijke huurverhoging mogen alleen de basishuurverhoging van maximaal 2,5% toepassen.

Voor onzelfstandige woningen (kamers), woonwagens en woonwagenstandplaatsen is maximaal 2,5% huurverhoging toegestaan.

Alle percentages en normbedragen staan in de circulaire Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni 2016.

Documenten en publicaties;

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni 2016

Deze MG-circulaire (2015-01) betreft het huurprijsbeleid per 1 juli 2015, inclusief de hogere huurverhoging voor huishoudens met …  Circulaire | 26-01-2015

Zie ook; Huurwoning

De rekening van de verhuurdersheffing ligt bij de huurder

Trouw 23.01.2015 Huren, of kopen? Woningzoekenden die vooral op de prijs letten, zullen wel eens kunnen uitkomen op een huurwoning. Bij elkaar opgeteld zijn de huren de afgelopen twee jaar met ruim 9 procent gestegen. Dat komt door het kabinetsbeleid, zegt de branchevereniging voor woningcorporaties Aedes.

Tot 2013 stegen de huren mee met de inflatie. Minister Stef Blok van wonen heeft die regeling in 2013 verruimd. Afhankelijk van het inkomen mogen de huren met 1,5 tot 4 procent boven het inflatieniveau stijgen. Daardoor stegen de huren in 2013 gemiddeld met 4,7 procent en vorig jaar met 4,4 procent.

Lees ook: De rust op de woningmarkt keert voorlopig nog niet terug – 20/12/1

Woonbond: ‘Huur nieuwe bewoners stijgt met bijna 23 procent’

Trouw 23.01.2015 Er is sprake van enorme huurstijgingen, vooral wanneer een huurwoning vrijkomt. In 2014 steeg de huur voor de nieuwe bewoner gemiddeld met 22,6 procent. Steeds meer huurders zitten financieel in de knel. Het aantal huisuitzettingen steeg in 2013 met 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Dit stelt de Woonbond. De bond begint vandaag de campagne ‘Blokkeer de huurverhoging’. De huurstijgingen liggen ver boven de inflatie. Juist de corporaties die voor een bestand aan betaalbare woningen zouden moeten zorgen, verhogen de huren sterker dan particuliere verhuurders.
Meer over;

Nieuwe huurders de klos

Telegraaf 23.01.2015 Er is sprake van enorme huurstijgingen, vooral wanneer een huurwoning vrijkomt. In 2014 steeg de huur voor de nieuwe bewoner gemiddeld met 22,6 procent. Steeds meer huurders zitten financieel in de knel. Het aantal huisuitzettingen steeg in 2013 met 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Dit stelt de Woonbond die vrijdag de campagne Blokkeer de huurverhoging start. De huurstijgingen liggen ver boven de inflatie. Juist de corporaties die voor een bestand aan betaalbare woningen zouden moeten zorgen, verhogen de huren sterker dan particuliere verhuurders.

Huur nieuwe bewoner fors hoger

AD 23.01.2015 Woningbouwverenigingen gooien de huren explosief omhoog zodra een woning wordt verlaten door de bewoner. De nieuwe bewoners betalen vervolgens 100 tot 200 euro per maand méér voor precies dezelfde woning.

Nieuwe Woningwet

Den Haag koploper.

Den Haag loopt vooruit op de nieuwe Woningwet, die in december 2014 door de Tweede Kamer is aanvaard en die naar verwachting begin dit jaar wordt goedgekeurd door de Eerste Kamer.

zie ook:  Niet alleen Vestia en HaagWonen maken er een zootje van

“Den Haag als eerste grote gemeente klaar voor nieuwe Woningwet”

Den HaagFM 08.01.2015 Den Haag zegt als eerste grote gemeente in Nederland klaar te zijn voor de nieuwe Woningwet. De stad is bezig een ‘volkshuisvestelijke agenda’ op te stellen, waarop woningcorporaties kunnen intekenen. Uniek is dat huurders hierbij zijn betrokken.

Den Haag loopt hiermee vooruit op de nieuwe Woningwet, die in december door de Tweede Kamer is aanvaard en die naar verwachting begin dit jaar wordt goedgekeurd door de Eerste Kamer. Den Haag moet jaarlijks 1.500 nieuwe woningen bouwen om het groeiend aantal inwoners te kunnen huisvesten. …lees meer

Hervorming huurmarkt

IMF raadt Nederland hervorming huurmarkt aan

NU 07.01.2015 Nederland kan de huizenmarkt vooruithelpen door de markt voor huurwoningen te hervormen.

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepubliceerde studie over de crisis op de huizenmarkt in Nederland, Ierland, Spanje en Denemarken.

Het IMF wijst daarin op de grote rol van sociale huurwoningen en de vele regels rond de hoogte van huren in Nederland. In een vrijere markt neemt het aanbod van huurwoningen volgens het fonds toe. Daardoor wordt de huurmarkt aantrekkelijker en beter toegankelijk, en hoeven minder mensen zich zwaar in de schulden te steken voor een koophuis.

Maximale hypotheekbedrag daalt in 2015 

Lees meer over: Huizenmarkt IMF

Gerelateerde artikelen

IMF raadt Nederland hervorming huurmarkt aan

Telegraaf 07.01.2015 Nederland kan de huizenmarkt vooruithelpen door de markt voor huurwoningen te hervormen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepubliceerde studie over de crisis op de huizenmarkt in Nederland, Ierland, Spanje en Denemarken.

Het IMF wijst daarin op de grote rol van sociale huurwoningen en de vele regels rond de hoogte van huren in Nederland. In een vrijere markt neemt het aanbod van huurwoningen volgens het fonds toe. Daardoor wordt de huurmarkt aantrekkelijker en beter toegankelijk, en hoeven minder mensen zich zwaar in de schulden te steken voor een koophuis.