Huurwoningen in de Haagse Heesterbuurt aan het Weigeliaplein, de Vlierboomstraat, Kamperfoeliestraat, Hortensiastraat en de Ribbesstraat – slopen of renovatie

Hogere bouwkosten en stikstofcrisis bieden huurders slooppanden hoop op renovatie

De gestegen energieprijzen, de stikstofcrisis, de veel hogere kosten voor bouwmaterialen en het grote tekort aan bouwvakkers leveren woningbouwcorporaties, die duizenden nieuwe woningen moeten bouwen, kopzorgen op.

Bewoners van sociale huurwoningen die tegen de vlakte moeten, hopen dat de sloopplannen nu niet doorgaan. Maar die hoop lijkt ijdel.

Huurders van 396 sociale huurwoningen aan het Weigeliaplein, de Vlierboomstraat, Kamperfoeliestraat, Hortensiastraat en de Ribbesstraat kregen bijna twee jaar geleden al te horen dat hun woningen zouden worden gesloopt. Een deel van de bewoners is hier fel op tegen. Zij pleiten voor renovatie in plaats van sloop. Maar Haag Wonen zegt dat dat geen optie is.

Bewoners van Complex 70 in Den Haag hebben door de gestegen kosten en stikstofcrisis steeds meer hoop dat de sloop van hun woningen niet doorgaat.

Bewoners van Complex 70 in Den Haag hebben door de gestegen kosten en stikstofcrisis steeds meer hoop dat de sloop van hun woningen niet doorgaat. © Daniella van Bergen

Lastiger

Omdat de nieuwbouwplannen de afgelopen jaren flinke vertraging opliepen hoopten de bewoners van de bijna vierhonderd huurwoningen dat Haag Wonen er misschien van af zag.

Zeker nu het door de energie- en stikstofcrisis én hogere kosten steeds lastiger is geworden om te bouwen. Renovatie zou veel goedkoper zijn en makkelijker te realiseren, aldus bewoonster Priscilla Hoogenboom.

Zij wijst op driehonderd sociale huurwoningen woningen in de Notenbuurt. Woningcorporatie Staedion besloot dat die wel degelijk het opknappen waard zijn. Hoogenboom hoopt dat dit in hun geval ook kan. De bewoners hebben zelfs een alternatief renovatieplan aangeboden.

Ruimte

Maar bij Haag Wonen benadrukken ze dat renovatie geen optie is voor het bijna honderd jaar oude complex. ,,De woningen zijn bijvoorbeeld bijna niet te verduurzamen. En als dat wel lukt gaat dat ten koste van heel veel ruimte’’, legt een woordvoerder uit.

Hij erkent dat nieuwbouw nu niet makkelijk is. ,,Door de gestegen bouwkosten is het soms best wel puzzelen, maar we blijven vol inzetten op de ambities die we hebben.’’ Het bouwen van nieuwe woningen op die plek gaat dus gewoon lukken, aldus Haag Wonen.

Ook is er schaarste in grondstof­fen, zijn bouwmateri­a­len minstens drie keer zo duur geworden en is er een groot personeels­te­kort in de bouw

Hoogenboom wijst erop dat het door de stikstofcrisis moeilijker is geworden om een bouwvergunning te krijgen. ,,Ook is er schaarste in grondstoffen, zijn bouwmaterialen minstens drie keer zo duur geworden en is er een groot personeelstekort in de bouw.

Hierdoor zijn er al meerdere bouwprojecten stil komen te liggen. Haag Wonen heeft door bovenstaande problemen niet meer de financiële middelen om nieuwbouw te realiseren. Ze hebben toegegeven zich zorgen te maken over het aantal jaren dat dit mooie stukje Den Haag wellicht een bouwput zal blijven.’’ De Hagenaars hebben de Haagse wethouder Martijn Balster om hulp gevraagd.

Lees: Bewoners Weigeliaplein moeten beter ingelicht worden over noodzaak sloop van hun huizen AD 18.01.2023

Meedenken

Haag Wonen zegt wél mogelijkheden te zien om daar te bouwen. Dat het allemaal zo lang duurt, zou verschillende redenen hebben. ,,We hebben medewerking van de gemeente nodig en dat duurt wat langer dan gepland.

Daar zijn we afhankelijk van.’’ Dat bewoners nu denken dat de plannen misschien niet doorgaan, begrijpt hij wel. Maar daar zou geen sprake van zijn. ,,We hopen dit nu snel af te tikken, zodat bewoners niet langer in onzekerheid verkeren.’’

De corporatie ontkent ook problemen te hebben met het vinden van aannemers. ,,Daar hebben we onze vaste partners voor.’’ Er worden nu gesprekken gevoerd met de huurders om er toch samen uit te komen. ,,We willen iets waar iedereen zich goed in kan vinden’’, benadrukt de woordvoerder.

Gepland

Ook corporatie Staedion zegt gewoon door te gaan met de nieuwbouwprojecten die gepland staan. ,,In het algemeen hebben wij wel jaarlijks meer te maken met renovatieprojecten dan met projecten voor sloop en nieuwbouw.

Toen er in de Notenbuurt een keuze gemaakt moest worden tussen het behoud van de bestaande woningen of nieuwbouw, gingen wij in gesprek met onze huurders. Een ruime meerderheid gaf aan een voorkeur te hebben voor het opknappen van de woningen.’’

Locatie: Weigeliaplein o.a. – Google Maps

Lees: Bewoners Heesterbuurt blijven hoop houden op renovatie: ‘Nog altijd niet moegestreden’ – Den Haag FM 12.07.2023

Lees: Rousnie zit klappertandend in huis van 14,5 graad: ‘Als het kouder wordt gaat mijn kind naar oma’ AD 04.12.2022

Lees: Bewoners Complex 70 willen liever renoveren dan nieuwbouw: ‘Worden aan ons lot overgelaten’ Den HaagFM 28.11.2022

Lees: Hogere bouwkosten en stikstofcrisis bieden huurders slooppanden hoop op renovatie AD 01.11.2022

Lees: Bewoners Weigeliaplein strijdbaar: ‘Ook dit buurtje is het redden waard!’ AD 22.09.2022

lees: Bewoners Heesterbuurt protesteren met petitie tegen sloop- en nieuwbouwplannen – Den Haag FM 12.09.2022

Published by

jandewandelaar

Ik wandel graag door Den Haag met mijn camera in de hand. En elke keer weer opnieuw ben ik hoogst verbaasd.

2 thoughts on “Huurwoningen in de Haagse Heesterbuurt aan het Weigeliaplein, de Vlierboomstraat, Kamperfoeliestraat, Hortensiastraat en de Ribbesstraat – slopen of renovatie”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.