Haagse PvdA en VVD rollebollen over Vestia

Onmin PvdA en VVD 

Michels-Spee
Michels-Spee
Verspuij
Verspuij

Onlangs was er een kleine woordenwisseling tussen de Haagse PvdA en de VVD. Dit naar aanleiding van een artikel in het AD 04.07.2011 

Aanleiding was de uitspraak van wethouder Marnix Norder (PvdA bouwen wonen): “De tijd van de projectontwikkelaars, van de dure mannen in de dure pakken is voorbij, stelde de bestuurder.”

Marnix Norder
Marnix Norder

Volgens raadslid Michels-Spee (VVD) was Marnix Norder (PvdA bouwen wonen) kennelijk vergeten dat er in de woningbouw ook woningcorporaties zijn waar hij zijn aandacht op moet richten. Want “Er zitten niet alleen dure mannen in dure pakken bij ontwikkelaars, maar ook bij woningbouwcorporaties. Een ervan verdient drie keer de Balkenende-norm. Dat is een indirecte verwijzing naar Erik Staal, de bestuursvoorzitter van woningbouwvereniging Vestia. Hij verdient bijna 500.000 euro per jaar”. 

Echter volgens raadslid Verspuij (PvdA) reageert de VVD vooral op de vorm en niet op de inhoud.

Raadslid Verspuij stelt dat het vooral de woningbouwcorporaties zijn die hun verantwoordelijkheid nemen. “Ook zij hebben het moeilijk en toch zetten ze door op het opknappen van woningen en het realiseren van nieuwbouw met een minimum van 30% sociale woningen. Daarmee hebben zij vele malen meer gepresteerd dan de door de VVD zo gerespecteerde projectontwikkelaars”, aldus Verspuij.”

Zie : Respect voor dure mannen in dure pakken?

Bij het lezen van het relaas schoten ons niet geheel toevallig de volgende wijze  woorden te binnen van  ex-minster Winsemius (VROM). Hij zei ooit: “Niet slechts met stenen bouw je de wijk”.

Raadslid Verspuij gebruikte nogal nadrukkelijk de woorden “Vorm” en “Inhoud” tijdens zijn betoog. Wordt  bij de prestatie van het bouwen van nieuwe woningen de nadruk gelegd op Kwantiteit ipv Kwaliteit ? Kortom. we zetten een prachtige gevel neer met een hoog architectonische gehalte en de huurder c.q. koper trapt er wel in !

Lees maar even mee à Ceres Projecten (Vestia) ontwikkelde voor het Haagse Spoorwijk een omvangrijk nieuwbouwplan van in totaal 740 woningen. Uitgangspunt is een nieuwe hedendaagse tuinstad te ontwikkelen, met veel groen en weinig auto’s. De duurzaamheidvisie kreeg uitwerking in een plan met een scala aan woningtypes met diverse indelingsmogelijkheden in solide casco’s. De hofjesverkaveling met de hogere aaneengesloten bebouwing langs het spoor, dragen met geluidwerende woningscheidende wanden bij aan ‘stille’ woningen.

Lage temperatuurvloerverwarming en koeling via een warmtepomp dragen bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat. De energievoorziening met warmte/koude-opslag maakt samen met de verhoogde isolatiewaarde dat de woningen energiezuinig zijn en leiden tot minder CO2-uitstoot. Het afgewogen pakket van duurzame maatregelen maakt de woningen robuust en past bij het architectonische karakter van Spoorwijk.

W/E adviseerde in het bouwproces van begin tot eind en bewaakte de kwaliteit van de duurzame bouw. Alle woningen voldoen aan de eisen voor groenfinanciering en het politiekeurmerk voor veilig wonen. Bij de ontwikkeling is GPR Gebouw® als prestatiegericht communicatie- en ontwerphulpmiddel gebruikt.

De woningen van fase 1 zijn ontworpen door Laila Ghait van Kuiper Compagnons (inmiddels werkt Ghait zelfstandig). Fase 2 en 3 zijn ontworpen door Koos Kok van MASSA bureau voor architectuur. In 2009 is fase 3 opgeleverd en dit project is opgenomen in het jaarboek van Dienst Stedelijke Ontwikkeling van gemeente Den Haag.”

Dit klinkt als een mooi sprookje echter te mooi om waar te zijn. Namelijk de harde realiteit is evenwel anders. Vanaf de straatkant gezien zijn het hele mooie huizen. Echter wonen doe je aan de binnenkant.

Die mooie woningen van Vestia hebben dus al bijna 8 jaar te kampen met serieuze problemen. De ventilatiesystemen deugen niet. De warmtepompen leveren veel ellende op. En ook zijn er tijdens onderzoek veel bouwkundige fouten boven water gekomen.

De Ellende begon reeds bij de oplevering van bouwfase 1 in 2003. Inmiddels zijn in 2009 de woningen van fase 3 opgeleverd. En nog steeds komen er klachten binnen.

Jarenlang heeft Vestia dit op zijn beloop gelaten ondanks klachten van de bewoners. Half 2010 besloten de bewoners tot aktie. En pas nu is Vestia bezig met het “puinruimen”. Ondertussen zitten de bewoners thuis in een tropisch klimaat daar de koeling via de warmtepomp nog steeds niet goed functioneert.

Kortom, waar waren de raadsleden de hr. Verspuij van de PvdA en mw. Michels-Spee van de VVD toen Spoorwijk aan de alarmbel trok? We hebben inmiddels ook veel nieuwsbrieven rondgestuurd. De Media werd notabene ingeschakeld. Kijken ze weleens naar Brandpunt ? Lezen zij de krant niet ?? Zaten zij te slapen tijdens de commissievergadering toen het Zwartboek werd aangeboden? Vanuit de Haagse Politiek kwam alleen de SP op bezoek.

En laten we het dan maar niet hebben over de ellende met HaagWonen van alweer ruim 20 jaar achterstallig onderhoud in “De Vergeten Driehoek” in het Schilderswijk.

Hoezo, “hebben zij (lees woningcorporaties) vele malen meer gepresteerd dan de door de VVD zo gerespecteerde projectontwikkelaars” (aldus Verspuij) ?????

Published by

jandewandelaar

Ik wandel graag door Den Haag met mijn camera in de hand. En elke keer weer opnieuw ben ik hoogst verbaasd.