Een Hete Herfst nadert in Spoorwijk

Pers/Nieuwsbericht – nr. 5

 

Bewoners in Spoorwijk worden ziek van de ventilatie. 

 

Den Haag: 23.09.2010  

De zomer is bijna afgelopen en we naderen een hete Herfst.  

We vieren vandaag een bijzonder jubileum want inmiddels gaat al weer onze 5e nieuwsbrief de deur uit. Lees en huiver. 

Na het bezoek van de GGD zijn in verschillende woningen meters geplaatst om het woonmilieu op te nemen. Inmiddels is hun verslag klaar en de feiten liegen er niet om. Ook dit rapport zal worden aangeboden aan Vestia. 

Het overleg met onze advocaat heeft geresulteerd in een  rechtsgang tot het  vorderen van een huurverlaging vanwege het achterstallig onderhoud aan de woningen door Vestia.  

Het bezoek van de locale SP heeft veel inspiratie opgeleverd om te komen tot ludieke akties om de aandacht te blijven vestigen op het gezondheidsprobleem met de warmtepompen en de ventilatie.  Er wordt gewerkt aan raamposters en andere opvallende actie. Over 2 weken komen ze weer langs om verder te helpen met het voeren van actie.  

Overigens zijn de andere Haagse politieke partijen opvallend stil. Met uitzondering van de D66 die stelde: “Dat ze nog niet aan zet waren!!” ????  

Volgende week is er weer een voortgangsoverleg met Vestia over het te starten onderzoek door TNO. Van het totaal van de 31 huurwoningen zijn er 6  aangewezen als basis voor het TNO-onderzoek. Van de  overige woningen zullen tussentijds de klachten worden aangepakt.  

En nog steeds staat de voordeur van de woningen open om het binnenklimaat te regelen. Mocht U toevallig in de buurt zijn, dan kunt u zonder kloppen binnenkomen en getuige zijn van de verhitte gemoederen.     

Maar het hoogtepunt is toch wel de Weblog die de bewonersgroep heeft gelanceerd. Kijk maar eens bij ‘Effe Puffe ? Liever niet !’  (www.effepuffe.wordpress.com) want er zal hier van alles te lezen zijn. Want wij hebben geen geheimen en dus ook niet voor de Media.  

Het belooft dus nog een hete Herfst te worden in Spoorwijk

 

Voor meer informatie:  

Bewonersgroep ‘Effe Puffe ? Liever niet !’ 
Contact: marcdeklein@hotmail.com 

Naam: C. M. van Dun
Adres: Rudolf van Brammenstraat 12 – Spoorwijk
 

Weblog: ‘Effe Puffe ? Liever niet !’

Bewoners Spoorwijk nog steeds niet uitgepuft !!!

Inmiddels ging de 4e nieuwsbrief de deur uit.

Pers/Nieuwsbericht. nr. 4

Bewoners in Spoorwijk worden ziek van de ventilatie !!
 


Den Haag: 17.09.2010 –
Na de bijeenkomst in theater Pierrot op 8 september is er weer volop media- aandacht geweest. Ook is inmiddels de GGD langs geweest. In verschillende woningen zijn meters geplaatst om het woonmilieu op te nemen.

Ook is er door de bewoners een meldpunt voor klachten gelanceerd. Het doel is meer grip meer te krijgen op de problemen en de oplossing ervan.

Op 14 september was er de wijkschouw en het Leefbaarheidsoverleg in Spoorwijk met de bewonersorganisatie BOS hierbij aanwezig en ook Vestia en vele bezorgde bewoners. Ook daar kwam ruimschoots het Gezondheidsprobleem aan de orde.

En op 15 september was het eerste voortgangsoverleg met Vestia. De algemene indruk was dat Vestia het probleem probeert op te lossen en niet nalatig wenst te blijven. Vestia is nu bezig met de voorbereiding van een breed onderzoek door TNO.

In dit overleg werd ook gesproken over het opnamerapport van de onafhankelijke milieuadviseur van de bewoners (Rudolf van Brammenstraat 10 en 12) . Dit rapport heeft nog een voorlopige status qua inhoud en is zeker niet af. Men heeft nog aanvullende gegevens nodig van Vestia en zelfs dan is het geen representatief beeld van ALLE betrokken woningen.

Het is NU dus afwachten op het (concept)rapport van TNO en de uiteindelijk oorzakelijke aanpak van het probleem dat al 7 jaar speelt. De voorbereiding tot het onderzoek duurt zo’n 3 weken en het feitelijke onderzoek zal zo’n 3 maanden gaan duren. Dus ergens in januari 2011 ligt er een rapport en dan pas hebben de bewoners duidelijkheid.

Er gaat dus nogal wat tijd overheen voordat er sprake is van een oorzakelijke aanpak van de gezondheidsproblemen. Ondertussen blijft het met de individuele klachten Pappen en Nathouden.

Wat kan er nog meer gedaan worden van de kant van de bewoners? Dat nu is de grote vraag!

In de tussentijd overwegen de bewoners actie om de zaak in beweging te houden. Ze hebben inmiddels contact met een advocaat. Ook heeft de locale SP-afdeling haar helpende hand aangeboden. Aanstaande maandag komen ze langs met handige tips.

Voor meer informatie: Wanneer is Spoorwijk uitgepuft ????

Bewonersgroep ‘Effe Puffe ? Liever niet !’ 
Contact: marcdeklein@hotmail.com
Naam: C. M. van Dun
Adres: Rudolf van Brammenstraat 12 – Spoorwijk

Wanneer is Spoorwijk uitgepuft ????

 

Terugblik

Vanaf 2003 is er het een en ander te doen geweest over de warmtepomp en het ventilatiesysteem van de nieuwe woningen in Spoorwijk fase 1 en fase 2. 

Hier zijn indertijd heftige bespreken over geweest tussen o.a. Corporatie Vestia en de bewoners. Het gaat om zowel huur- als koopwoningen aan de Vosmaerstraat, de Rudolf van Brammenstraat, Beetstraat, Hildebrandstraat en het Alberdingk Thijmplein. 

Citaten verslagen B.O.S. 23.11.2004: 

Agendapunt 5. Sloop en Nieuwbouw.
Vraag A. De verwarming is te warm. (Rudolf van Brammenstraat)
En zijn er misschien verkeerde materialen gebruikt. Bewoner heeft last van ademhalingsklachten. Er kan alleen maar geventileerd worden door de voor en de achterdeur tegen elkaar open te zetten. De ventilator maakt zo’n lawaai, dat je er niet van kunt slapen. Veel toehoorders zijn het hier mee eens. 

Vraag B. De elektriciteitsrekeningen zijn schrikbarend hoog. In het contract staat, dat er weinig verschil zou zijn met de oude gas- en electriciteitsprijzen, maar dat is niet waar gebleken. Er is juridisch advies nodig.Ceres kan worden aangesproken en Eneco, dhr. Okkeloen.(Opmerking: In juli was er een vergadering belegd met Eneco, dhr. Okkeloen, waar alle problemen zijn geïnventariseerd. Er is geen verslag gestuurd. Dhr. Okkeloen heeft brieven gestuurd over de warmtepomp en beloofd er voor 1 december 2004 iets aan te gaan doen).  

Vraag C. Is er moeite met de warmte pomp? Alle armen gaan omhoog.
Aktiepunt. Er moet samenkomst met Eneco en de leverancier Mampaay komen. De problemen met de warmtepomp (en ook veel andere) zijn aanloopproblemen. Maar als mensen naar TV-West lopen om het in de publiciteit te brengen is het al te laat. Sommige mensen betalen huur en het speciale warmtepompbedrag, anderen alleen het laatste. Hoe komt dat?  

Heden. 

Voor de buitenstaanders in Spoorwijk leek het een opgelost probleem. Helaas de schone schijn bedriegt. 

Een aantal zeer bezorgde bewoners trokken aan de bel,  door o.a. de wijk in te gaan met een vragenlijst over de Leefbaarheid in de woningen Spoorwijk fase 1 en 2. De tussenstand was op dat moment ruim 31 ingevulde lijsten. En het aantal neemt nog drastisch toe. Opvallend was dat veel bewoners niet van elkaar wisten dat zij dezelfde problemen in huis hadden. Hierdoor bleven de afgelopen jaren vele klachten hangen.  

Het relaas van een ex-bewoners zegt voldoende: 

“Ik ben inmiddels verhuisd uit mijn koopwoning. Door lekkages en slechte ventilatie ben ik inmiddels erg veel kosten extra kwijt. Deze zijn o.a. twee maal inmiddels vernieuwen bekleding vloer. Maar zeker niet te vergeten het duurste een verslechterde gezondheid.  

Na 4 Tia’s heb ik dankzij dit systeem en de zeer slechte bouw nu ook heel erg veel last van onstekingen in de longen, terwijl die juist goed waren. Deze zijn sinds de bewoning van het nieuwbouw huis erg geworden en resulteren in nogmaals twee middeltjes van de dokter dagelijks. Deze astmamiddelen hebben ook nog een zeer negatief effect op mijn zenuwgestel, waardoor ik steeds meer klachten heb die lijken op Parkison. Leuk was mijn droom van een mooi huis kopen in Spoorwijk, maar zeer hard afgestraft door onredelijkheid en slechte producten. Waar nu niemand de verantwoording wil nemen. Dure speciaal voor dit soort huizeninrichting, inclusief extra duur vloer bedkleding, dat ruim 100 euro per meter kost.  

NU WORDT ER BEWEERD DAT DE VLOERBEKLEDING DE OORZAAK VAN VOCHT IS?????   

Kortom een droom is nachtmerrie geworden.”, Aldus de anonieme bewoner. 

De Pleuris brak uit.

Onlangs brak dan ook de pleuris uit en ging er een Noodkreet op. Veel bewoners hebben fysieke klachten die het gevolg zouden zijn van de slechte ventilatie. Zij klagen over longontstekingen, astma, moeheid enz.  

Inmiddels heeft ook de media veel aandacht besteedt aan de gezondheidsproblemen. Ook zijn er diversen onafhankelijke metingen verricht en het is duidelijk mis met de gezondheid van de bewoners. En dan hebben we het over de klachten veroorzaakt door het ventilatiesysteem, de warmtepomp, schimmelvorming in de woningen, lekkage enz. enz. Ook valt er het een en ander te lezen op diversen websites (zie onderaan). 

Woningcorporatie Vestia, de eigenaar van de woningen, heeft zich al laten zien in Spoorwijk. Dit heeft onlangs geresulteerd in een speciale bijeenkomst met de bewoners op 8 september in theater Pierrot. Deze bijeenkomst betekent tegelijkertijd de aftrap van de aanpak van een probleem dat al 7 jaar speelt. 

Tijdens deze  bewonersbijeenkomst in Theater Pierrot gaf Vestia gaf volmondig toe dat de afgelopen jaren het onderhoud van het ventilatiesysteem zwaar was verwaarloosd. Algemeen directeur André Meester van ventilatiespecialist Alusta is er stellig over: “Achterstallig onderhoud leidde tot ventilatieproblemen in 31 woningen in de Haagse Spoorwijk.” Directeur Aad Bouwhuis van corporatie Vestia (opvolger van Rob van Eijkeren) schort zijn oordeel op tot TNO Alusta’s Vent-O-System heeft doorgemeten. 

“Niet dat het niet kan kloppen”, zegt Bouwhuis over Meesters bewering, “maar het ventilatiesysteem in de woningen is te divers om daar na een beperkt onderzoek al een uitspraak over te doen.” 

Dat tussenonderzoek volgde op aanhoudende klachten over de prestaties van het Vent-O-System. Dit systeem voert automatisch mechanisch lucht af die via ventilatieroosters in de woning is gekomen. Meester constateert dat de mankementen zich voordoen in het mechanische deel. “De verhuurder moet dat onderhouden, maar heeft wat steken laten vallen.” 

Het gevolg: een dichtslibbend kanaal, waarin de ventilator steeds harder draait om de ingestelde capaciteit te kunnen halen. Dat veroorzaakt volgens Meester steeds meer lawaai dat bewoners ertoe aanzet de stekker uit het stopcontact te halen. Bouwhuis verwacht dat het onderzoek een combinatie van technische en bouwkundige tekortkomingen oplevert. Een deel van de problemen is volgens hem ook toe te schrijven aan het gedrag van de bewoners. 

Er gaat dus uiteindelijk een degelijk onderzoek plaatsvinden naar het technisch (wan)functioneren van de installatie en de staat van het onderhoud. 

De bewonersgroep Effe Puffen ? Liever niet ! heeft aan woningbouwvereniging Vestia een ultimatum gesteld van zes weken om de problemen aan te pakken. Als Vestia dat ultimatum niet haalt, stappen de bewoners naar de huurcommissie en overwegen zij een rechter in te schakelen. TNO kan echter pas half september beginnen met het onderzoek wat ruim drie maanden duurt.  

Op 14 September is er in de wijk de Wijkschouw (verzamelen onder afdak naast “De Wissel” Betsy Perkstraat 14 ) van 18.30-19.30 uur. En hierop aansluitend het Leefbaarheidoverleg (met koffie en thee) in “De Wissel” van 19.30 uur tot 21.30 uur. Ook het gezondheidsprobleem is geagendeerd.  

Op 15 september vindt het eerste voortgangsoverleg plaats met een vertegenwoordiging vanuit Spoorwijk bewonersgroep Effe Puffen ? Liever niet ! ,  AlustaVestia en TNO.    

Locatie:  Assumburgweg (Winkelruimte onder Station Moerwijk),

Tijdstip: 17.00 uur. 

En verder.

Uit diverse landelijke  onderzoeken is gebleken dat de belangrijkste risico’s voor gezondheid in relatie tot de omgeving gerelateerd zijn aan het binnenmilieu. Gemiddeld brengen Nederlanders ongeveer 70% van de tijd door in de eigen woning. 

Verontreiniging van het binnenmilieu in combinatie met de verontreiniging van buitenlucht heeft een negatieve invloed op de longfuncties en veroorzaakt een verergering van luchtweggerelateerde klachten als astma en chronische bronchitis.  

Daadwerkelijke gezondheidsklachten worden onder andere veroorzaakt door vocht, schimmels, verschillende luchtverontreinigende stoffen, geluid en stank in de woning. De meeste klachten die ontstaan door een minder goed binnenmilieu betreffen problemen met ademhalingswegen, zoals kortademigheid en benauwdheid. 

Daarnaast kunnen klachten ontstaan als hoofdpijn, vermoeidheid, droge huid, geïrriteerde slijmvliezen, regelmatige verkoudheid en slaapproblemen.  

De bewonersgroep Effe Puffen ? Liever niet ! kreeg tevens de indruk dat de afgelopen jaren de klachten niet altijd serieus werden genomen. Gebleken is namelijk dat de klachtenregistratie van Vestia verre van volledig is. Reden dus om een eigen meldsysteem voor Klachten in gebruik te nemen. Hier kunnen bewoners van de betreffende woningen dan hun klachten kwijt. 

Voor meer informatie: 

Bewonersgroep ‘Effe Puffe ? Liever niet !
 
Contact: marcdeklein@hotmail.com
Naam: C. M.  van Dun
Adres: Rudolf van Brammenstraat 12

Email adres:  marcdeklein@hotmail.com

Achtergrond: 

onderzoeken  Vara Zembla 30.03.2008 Vathorst  

Foto’s: 

Rudolf van Brammenstraat; 

Ventilatieproblemen Spoorwijk 2 

Ventilatieproblemen Spoorwijk 4 

Ventilatieproblemen Spoorwijk 6 

Ventilatieproblemen Spoorwijk 10 

Ventilatieproblemen Spoorwijk 12 

Ventilatieproblemen Spoorwijk 16

 

Rapporten, 

Brief WBIAdvies 8-9-2010 RvBstr. 10 en 12

Opname

Weblinks: 

Spoorwijk; 

spoorwijkweb 17.09.2010 

spoorwijkweb 13.09.2010 

spoorwijkweb 10.09.2010 

spoorwijkweb 10.09.2010 

spoorwijkweb  09.09.2010 

spoorwijkweb  05.09.2010 

spoorwijkweb  26.08.2010 

spoorwijkweb  26.08.2010 

spoorwijkweb  25.08.2010 

spoorwijkweb  23.08.2010 

spoorwijkweb  21.08.2010 

spoorwijkweb  19.08.2010 

spoorwijkweb  17.08.2010

Buurtlink:  

buurtlink 17.09.2010 

Nieuwbouw woningen in de Haagse Spoorwijk 09.09.2010 

Bewonersbijeenkomst Gezondheidsklachten Spoorwijk 8 september 05.09.2010 

Wij zijn radeloos en leven met een sluipmoordenaar in ons huis 23.08.2010   

Bewoners ziek van ventilatiesysteem  19.08.2010 

Wonen in deze huizen is slecht voor u gezondheid 16.08.2010

Media: 

AD

 AD artikel 25.08.20210 Klacht

AD artikel 25.08.20210 Klacht (klik op foto om te vergroten)
AD 07.09.2010 Ventilatieproblemen Spoorwijk AD 07.09.2010 Ventilatieproblemen Spoorwijk (klik op foto om te vergroten)

Den Haag FM 08.09.2010   

SBS6 HvNL 25.08.2010 

RTVWEST 08.09.2010

‘We vinden zes weken wel reëel om dit op te kunnen lossen’
‘Onze indruk was dat het meeviel’

 

RTVWEST 24.08.2010 

Hier Video 

RTVWEST 19.08.2010

Veel klachten over balansventilatie
Gezondheidsproblemen door slechte ventilatie

 

Haagse wandelaar: 

wandelaar – 17.09.2010 

Wanneer is Spoorwijk uitgepuft ???? – 13.09.2010 

Bewoners Spoorwijk stellen Vestia ultimatum – 08.09.2010 

Jeffrey Huf op hoog bezoek – 26.08.2010 

Hoog bezoek van het AD en SBS6 Hart van Nederland  5.08.2010 

Effe Puffen in Spoorwijk en hoe verder !  25.08.2010 

Gezondheidsklachten bewoners Spoorwijk  20.08.2010

 Rapport voluit RvBstr. 10-12

 

 

 

 

 

 

Bewoners Spoorwijk stellen Vestia ultimatum

Spoorwijk voor de nieuwbouw Spoorwijk voor de nieuwbouw
Beeld ‘We vinden zes weken wel reëel om dit op te kunnen lossen’
Geluid ‘Onze indruk was dat het meeviel’

Ultimatum bewoners Spoorwijk aan Vestia  

RTVWEST 08.09.2010 – DEN HAAG – De bewonersgroep ‘Effe Puffe? Liever niet!’ uit de Haagse Spoorwijk heeft een ultimatum van zes weken gesteld aan woningbouwvereniging Vestia.  

De slecht werkende ventilatiesystemen in de huurhuizen moeten binnen die periode weer werken, stellen de bewoners. Als Vestia dat ultimatum niet haalt, stappen de bewoners naar de huurcommissie en overwegen zij een rechter in te schakelen. ‘We zijn zeven jaar aan het lijntje gehouden. We zijn er nu klaar mee’, aldus een bewoner op een bijeenkomst over de problemen in de huizen in de wijk. 

De zogenaamde balansventilatie zou bovendien onnodig veel geluid maken. Verder zijn er geregeld lekkages in de zeven jaar oude nieuwbouwwoningen, waardoor vochtplekken en schimmel ontstaan. 

Gezondheidsklachten 

Bewoners van de Spoorwijk klagen al jaren over gezondheidsklachten. Zo hebben zij last van oogirritaties, hoofdpijn, kortademigheid en een droge mond. Het gaat om zowel huur- als koopwoningen aan de Vosmaerstraat, de Rudolf van Brammenstraat, de Beetstraat, de Hildebrandstraat en het Alberdingk Thijmplein.

TNO gaat nu onderzoek doen naar de misstanden in de woningen. Volgens woningbouwvereniging Vestia zijn de problemen bekend en wordt er op korte termijn naar een oplossing gezocht, samen met de bewoners. 

Gerelateerde berichten 

Hoog bezoek van Jeffrey Huf het AD en SBS6 Hart van Nederland

Naar aanleiding van de gezondheidsklachten in de nieuwbouwwoningen in Spoorwijk,  kwam de media dagelijks de deur platlopen.

En ook Vestia de verhuurder kwam op de koffie. Toegezegd werd dat er op kort termijn een onderzoek komt en er uiteindelijk een oplossing komt voor het probleem dat al inmiddels al zo’n 7 jaar speelt.

Zie ook: Jeffrey Huf op hoog bezoek – 26.08.2010

Huurders ziek van ventilatiesysteem  –  Video

Na zeven jaar is de maat vol

25.08.2010  SBS-6 HvNL Vandaag 22:58 uur Zuid-Holland Bewoners van de Haagse Spoorwijk zijn er ziek van, letterlijk. Al jaren kampen ze met hoofdpijn, astma, longontsteking en andere gezondheidsproblemen.

De waarschijnlijke oorzaak is een hypermodern ventilatiesysteem in de huurwoningen. Nu, na zeven jaar, is de maat vol en eisen de bewoners dat de verhuurder er wat aan gaat doen 

AD 24 aug 2010 <<—Klik

Effe Puffen in Spoorwijk en hoe verder !

Het is zomer en het is weer Effe Puffe met die warme dagen.

Wordt het teveel van het goede, dan zoek je de koele, geïsoleerde en goed geventileerde woonkamer weer op.

Het klinkt allemaal zo mooi maar helaas wij bewoners van de Rudolf van Brammenstraat e.o. Puffen het hele jaar door. Maar in dit geval niet vanwege de zomerhitte.

Vandaar onze noodkreet om aandacht krijgen voor de situatie hier. Er zijn hier veel bewoners met gezondheidsproblemen zoals longontsteking, astmatische klachten, oogklachten etc. Maar ook hebben we te kampen met schimmelplekken, houtrot en andere schade in de woning. Sinds de oplevering in 2003 hebben wij te maken met een Balansventilatie die niet goed functioneert.

Daarom zoeken we aandacht in de hoop dat het probleem voor eens en voor altijd zal worden opgelost.

De laatste jaren worden landelijk steeds vaker bewoners geconfronteerd met schadelijke leefomstandigheden agv. foute ventilatiesystemen, asbest, vervuilde grond etc. 

En ook situaties zoals zeer recent bij nieuwbouw woningen op de voorheen ‘Scheepswerf’ in Delft, waar de grond al 8 jaar vervuild blijkt te zijn met PCB, zouden toch niet meer voor mogen komen !?!?!? Hebben de verantwoordelijke partijen dan niets geleerd van Lekkerkerk indertijd ???
 
Wij als bewoners in Spoorwijk zou het dan ook zeer op prijs stellen als er flink aandacht wordt besteed aan dit probleem.
 
Inmiddels hebben wij al 2 maal bezoek gehad van RTV-West en ook Jeffrey Huf (de Straat) heeft van zich laten horen. En ook het AD is inmiddels langs geweest ivm een artikel gepubliceerd in de krant van vandaag en er komt ook nog een vervolg. SBS6 met Het Hart van Nederland is al onderweg. 

Ook de locale politiek is poolshoogte komen nemen. Namelijk de locale SP-afdeling kwam toevallig langs naar aanleiding van het artikel van het AD. Middels een enquete hebben ze de klachten bij de bewoners opgenomen. Ook zij gaan zich met de kwestie bezig houden.
 
Vestia zal dus op zoek moeten gaan naar een structurele oplossing en de bewoners hiervan op de hoogte brengen. Graag zouden wij dan ook in een bewonersbijeenkomst hierover mee willen praten.
 
Inmiddels is dus de aandacht getrokken en lijkt een structurele oplossing dichterbij. Echter wanneer is de zaak die al 7 loopt opgelost?
 
Bij voorbaat dank voor uw aandacht.
 
Zie ook: 

Nieuws van Bewonersgroep ‘Effe Puffe ? Liever niet !’

Gezondheidsklachten bewoners Spoorwijk 
 
Bewonersgroep ‘Effe Puffe ? Liever niet !
 
Contact: marcdeklein@hotmail.com
Naam c.m. van dun
adres Rudolf van Brammenstraat 12
telefoon 0641227329

Gezondheidsklachten bewoners Spoorwijk

Vanaf de grootschalige sloop en nieuwbouw in het Groendorp Spoorwijk is er een hoop ten goede gekeerd. 

Ook zijn tussentijds verschillende obstakels overwonnen zoals overlast en de commotie rondom de dakloze opvang. Veel bewoners wonen er nu met plezier. Onlangs werd nog de laatste nieuwbouw fase feestelijk opgeleverd.

Het leek allemaal zo mooi. Totdat er vanuit de wijk weer een Noodkreet klonk en ook hier

Hoewel er in 2003 nog heftige gesprekken waren geweest o.a. in de Wissel blijken een aantal defecten bij de nieuwe huizen nog steeds niet goed te zijn verholpen. Het gevolg hiervan is dat er serieuze gezondheidsklachten zijn ontstaan bij de bewoners. 

Inmiddels is RTVWEST poolshoogte komen nemen en ook op andere plekken is het een en ander lezen. Zie hier de beelden  en Hier en luister wat de reacties zijn. 

Hoek Beetsstraat Rudolf van Brammenstraat Hoek Beetsstraat Rudolf van Brammenstraat
Redder in nood ?

De dag erna signaleert men de servicedienst in de straat. Zal dit toeval zijn ?? Wie het weet mag het zeggen! 

Hierdoor komt de gezondheid, woonkwaliteit en de Leefbaarheid aardig onder druk te staan. De nieuwe Haagse gemeenteraad en het college van B&W zou hier wat meer aandacht aan kunnen besteden. 

Overigens blijken er landelijk meer van soortgelijke klachten te zijn. En ook andere problemen lijken nogal eens de kop op te steken. Zoals onlangs nog de PCB-kwestie in Delft. De verhuurder van de woningen aldaar is Vestia.. Ook een belangrijk signaal voor VROM om weer eens een landelijk onderzoek te doen. 

Lees hier verder!

Jeffrey Huf op Bezoek.

26.08.2010  –  In het programma “De Straat” op Regio TV Infothuis gaat Jeffrey Huff elke dag op zoek naar het laatste nieuws uit de Haagse regio. Dit kan groot nieuws of klein nieuws zijn en ook buigt Jeffrey zich over burenruzies en straat-iritaties. 

Vandaag kwam hij voor een opname op bezoek in Spoorwijk. Uitzending volgt ….

Wilt u dat Jeffrey Huf bij u in de straat komt kijken? Stuur dan een mailtje naar jeffrey.huf@infothuis.tv

Huurders ziek van ventilatiesysteem  –  Video

Na zeven jaar is de maat vol

25.08.2010  SBS-6 HvNL Vandaag 22:58 uur Zuid-Holland Bewoners van de Haagse Spoorwijk zijn er ziek van, letterlijk. Al jaren kampen ze met hoofdpijn, astma, longontsteking en andere gezondheidsproblemen.

De waarschijnlijke oorzaak is een hypermodern ventilatiesysteem in de huurwoningen. Nu, na zeven jaar, is de maat vol en eisen de bewoners dat de verhuurder er wat aan gaat doen 

Ventilatie in woningen Haagse Spoorwijk schiet tekort   RTVWEST 24.08.2010

Haagse Spoorwijkers ziek van ventilatiesysteem RTVWEST 19.08.2010

En hier ook:

Wij zijn radeloos en leven met een sluipmoordenaar in ons huis +

23.08.2010  Aan de bewoners van Spoorwijk het gaat om de nieuwe huizen uit fase 1 en fase 2
het wonen in deze huizen is erg risicovol en ongezond dit komt door het ventilatie systeem die in de woningen zijn aangebracht.  

Bewoners ziek van ventilatiesysteem

19.08.2010 Bewoners van de Haagse Spoorwijk luidden de Noodklok.  

Wonen in deze huizen is slecht voor u gezondheid

16.08.2010 Aan de bewoners van Spoorwijk:  het gaat om de nieuwe huizen uit fase 1 en fase 2.

Meer reacties: 

Balansventilatie ongezond  Reactie Spoorwijk – Vathorst – systeem

Marktplaats.nl > balans ventilatie in de nieuwbouw woningen …

Bewoners ziek van… – uberVU social conversation

HAAGSCHE POST: NIEUWS DEN HAAG, HAAGS NIEUWS,LAATSTE NIEUWS …

Suderseewei, 8713LL, Hindeloopen – Buurtlink

Bewoners ziek van ventilatiesysteem | Dimsyo.com

YouTube – omroepwest’s Channel

Bewoners ziek van ventilatiesysteem – Trouw in de buurt

Bewoners ziek van ventilatiesysteem | Zuid-Holland

Bewoners ziek van ventilatiesysteem – DenHaagGaatLoos.nl

Headlinez.nl – ‘Bewoners ziek van ventilatiesysteem‘ (Radio TV …

MyHeadlines – Omroep West