De vakantie ten einde en het werk gaat weer verder

De vakantie zit er weer bijna op en de scholen beginnen weer.

We zitten dan weer heerlijk in de vertrouwde woonkamer en slapen weer in dat comfortabele bed in de vertrouwde slaapkamer.

Het is een rare lente geweest dit jaar en ook de zomer is nogal wisselvallig met de zon, de wind en de hevige regenbuien. Ook de buitentemperatuur was daardoor nogal wisselvallig. Dan is het weer tropisch en dan lijkt het alweer herfst en waaien de bladeren van de bomen. Dit heeft ook een duidelijk effect op de temperatuur binnenshuis.

Binnentemperatuur.

Er waren onlangs nog metingen gedaan door de GGD: (verslag 2e meting 2011).

Het advies van de GGD: “Door de temperatuur te verlagen zal de behaaglijkheid in de woning verder verbeteren. Laat de woningbouw en/of de installateur nagaan of de instelling van de warmtepomp kan worden verbeterd, zodat de temperatuur in de woning omlaag wordt gebracht. Laat voor dat zoninstraling plaatsvindt de zonwering zakken, hierdoor blijft het in huis langer koel.”

Houd uw woning koel: Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van niet alleen de  zonwering maar ook een ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. (bron: tips GGDZHz zie Hitte)

Met de GGD hadden we het ook nog het soort zonwering dat hier moest komen. Hun oordeel was buitenzonwering want binnenzonwering is om het daglicht tegen te houden anders zou je met de warme dagen zonrijke dagen constant in het donker zitten.

Zelf hebben we ook meters geplaatst en hieruit bleek dat de binnentemperatuur vrij hoog is en blijft !!!!

Op de foto bij het huisnummer is een binnentemperatuur te zien van 28.4 graden Rudolf van Brammenstraat 5.

Op de foto, met op de achtergrond teletekst, is de binnentemperatuur te zien van 28 graden in de kinderslaapkamer Rudolf van Brammenstraat 11.

De volgende foto is de meting op de bovenetage Rudolf van Brammenstraat 12.

Aldaar was de binnentemperatuur rondom de 24,3 graden in de slaapkamer. Dit terwijl de monteur van de firma Van der Heijden Klimaattechniek B.V. net de temperatuur naar beneden had afgesteld. De warmtepomp werd dus afgesteld op 18 graden. Alleen dat werkt dus niet zie de meting 24.3 graden in de slaapkamer.

En op de Rudolf van Brammenstraat 20 werd zelfs een binnentemperatuur gemeten van ruim 32,7 graden !!!
 
Warmtepomp.

De hoge temperatuur Rudolf van Brammenstraat 5 en 20 werd veroorzaakt door een kapotte koelklep waardoor er via de warmtepomp warm water naar de vloer gaat ipv gekoeld water.

Vreemde zaak daar deze koelkleppen zijn vervangen bij alle woningen tijdens de start van de grote aanpak gelijktijdig met de ventilatiesystemen.

Hierdoor rijst tevens de vraag wie nu opdraait voor de kosten van het extra energieverbruik. Ook is prettig te mogen vernemen wat Vestia en Eneco hier voor garanties kan gaan geven zodat de bewoners hier niet voor opdraaien. 

Ook bleek tijdens de werkzaamheden dat de warmtepomp lekte. Deze werd gemaakt maar lekt nu weer. We hebben nog een heel gesprek met dit bedrijf gehad ook over de leidingen die verkeerd zaten aangesloten. En notabene vertelde Vestia al eerder dat het niets uitmaakte hoe de leidingen waren aangesloten. En NU blijkt ineens dat het wel degelijk wat uitmaakt. Vandaar dat die Firma nu opeens al die leidingen aan het omdraaien is. Dit, omdat het echt niet goed zat met de leidingen.

Zilvervis.

Zilvervis
Zilvervis

En de Zilvervis betaalt zijn aandeel van de huur nog steeds niet. We proberen hun een halsband om te doen zodat wij ze als huisdieren kunnen beschouwen. Ze vangen lukt echter niet want ze zijn erg snel. Veel sneller dan Vestia met het afronden van de ventilatie- en overige werkzaamheden. En dan hebben we het nog maar niet over de aanpak van de problemen met de warmtepomp.

Advies GGD: “Indien het om een grote plaag gaat is het beter om een professioneel ongedierte bestrijdingsbedrijf in te schakelen.

Als u in huis een enkel oven- of zilvervisje ziet, zijn preventieve maatregelen voldoende om overlast voor te zijn. Zilvervisjes kunt u vangen met een huismiddeltje, zoals een halve aardappel in een open plastic zak.

Daarnaast zijn er in de handel diverse bestrijdingsmiddelen voor huishoudelijk gebruik verkrijgbaar. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor mens en dier let hierop. In algemene zin is het belangrijk dat in de woning de leefomstandigheden voor de beestjes verslechteren.

Dit betekent lagere temperaturen in de woning en een lagere luchtvochtigheid. Onder de 18 graden overleeft het papiervisje slecht, vooral als die leeftemperatuur samengaat met een luchtvochtigheid van minder dan 55 procent. 

Let vooral op kasten of holle ruimtes waar leidingen doorheen lopen, deze kunnen warmer zijn dan de omgeving en daarmee een prettige plek voor papiervisjes. Isoleer leidingen op deze plaatsen goed, dan ontstaan zulke warme plekjes niet.”

Zie ook: De zilvervis in Spoorwijk en andere zaken

Vestia.

En ook was contactpersoon Marco van Vestia weer in de buurt. Hij zei dat er nu weinig klachten waren binnengekomen hetgeen een goede zaak leek volgens hem. Echter dit is niet zo gek daar bijna iedereen op vakantie was. Het klachtenmeldpunt zal vanaf a.s. maandag wel weer volstromen daar de scholen weer beginnen en iedereen weer terug is van vakantie.

Duurzaam en Energiezuinig.

Met alle begrip voor de Visie van de gemeente Den Haag rijzen er nu toch wel wat vragen !!!!

Wat doen we met de verhuurder en verkoper van een woning waar; Energiebesparing, Warmte/koude opslag in de bodem en de Geothermie niet danwel onvoldoende tot hun recht komen ?? Dit daar juist de gebruikte ventilatiesystemen en warmtepompen niet goed functioneren ???? Hoe zit het dus met het Toezicht binnenmilieu ?

De gemeente werkt hard om in 2040 een klimaatneutrale stad te zijn. En ook begroet Den Haag binnenkort haar 500.000ste inwoner. Wij vrezen echter dat in 2040 Spoorwijk te Den Haag leeg staat daar deze Hagenaars emigreren naar een land waar de woningen meer betrouwbaar zijn. In België Vlaanderen willen ze in ieder geval niet diezelfde fout maken maar meer de nadruk leggen op het welzijn van de bewoners !!!!

Inmiddels zijn dus nog steeds een flink aantal Spoorwijkers hun ventilatiesysteem helemaal zat. En ook de warmtepomp heeft het afgedaan. Ze zoeken nu naar een alternatief. Ze kregen heimwee naar hun vertrouwde centrale verwarming.

Ook kijken zij uit naar het aangepaste Bouwbesluit want dan kunnen er weer ramen gewoon handmatig worden opengezet maar dan met die grote klapramen. Want nieuw is namelijk het voorschrift voor natuurlijke ventilatie. Zo moeten nieuwe woningen en scholen voortaan een raam kunnen openzetten. Hoe bedoelt u dat door klapramen de balans van de Energetische huishouding verstoort raakt ????  En is zonnewering aan de buitengevel nu echt wel  uit den Boze ???

Vestia kan haar borst alvast nat maken want in 2012 begint opnieuw de ellende. Vestia zal dus wat meer van zich moeten laten horen en vaker deze kant uitrijden.

Wel zal het parkeren in de Rudolf van Brammenstraat/Vosmaerstraat problemen kunnen opleveren als er niet goed naar de bewoners wordt geluisterd. Dus wees gewaarschuwd Aad, Maurice en Marco !!!!! Kom maar op de fiets voor de zekerheid.

Published by

jandewandelaar

Ik wandel graag door Den Haag met mijn camera in de hand. En elke keer weer opnieuw ben ik hoogst verbaasd.