Vestia-gate ???

Via de media werd vernomen dat de gemeente geen formele rol speelt bij het toezicht op woningcorporaties. Dat althans schrijft wethouder Norder (PvdA) in een brief aan de Haagse gemeenteraad naar aanleiding van de recente financiële problemen bij woningcorporatie Vestia.

Volgens hem vallen de woningcorporaties zoals Vestia qua toezicht onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en de instanties Waarborgfonds Sociale Woningbouw en het Centraal Fonds Volkshuisvesting.

De vierjaarlijkse bezoeken door het ministerie, visitaties, zijn sinds 2007 verplicht voor de 336 leden van branchevereniging Aedes. Maar Vestia, de grootste corporatie van ons land, is geen lid en kon daarom de deuren altijd gesloten houden.

Onlangs nog was er wel nog een kleine woordenwisseling tussen de Haagse PvdA en de VVD. Dit naar aanleiding van een artikel in het AD 04.07.2011. Ook hier viel de naam Erik Staal van Vestia

Aanleiding was de uitspraak van wethouder Marnix Norder (PvdA bouwen wonen): “De tijd van de projectontwikkelaars, van de dure mannen in de dure pakken is voorbij, stelde de bestuurder.” Toen al werd ook verwezen naar de bestuursvoorzitter van woningbouwvereniging Vestia. Hij verdient bijna 500.000 euro per jaar”. 

Vestia schandaal, zegen voor de Nederland BV ?

Den Haag TeKijk 16.04.2012 Als Vestia 3 miljard euro moet terugbetalen aan de banken, dan kan dat de gemeente Den Haag veel geld kosten. Meer…

Bekijk hier het dossier van Vestia.

Waar blijft toch die nieuwe Woonautoriteit !!!!

PvdA-banencarroussel grondslag voor Vestia-gate

GeenStijl 03.03.2012 De belastingbetalers in Rotterdam en Den Haag mogen meebetalen aan het financiële wangedrag van woningcorporatie Vestia, is vandaag te lezen. Zoals wel vaker als grootgraaiers vooral bezig zijn de boel te verkloten met zelfverrijking.

Vestia werd namelijk gerund door een stel beurscowboys die meer bezig waren met speculeren dan met het bouwen en onderhouden van betaalbare huurhuizen. Nog tijdens de crisis werd de derivatenpositie van de huisbazen verdubbeld naar 20 miljard. Totale fuck-up. Maar dat zag u in de topsalarissen niet terug. Onlangs opgestapte topman Erik Staal werd bij Vestia de best betaalde directeur van een woningcorporatie in Nederland ooit. Waardoor hij op het duurste plekje (HIERRR) op Bonaire een compleet nieuwe villa kon laten bouwen.

En dan nu de verrassing: de benoeming en het salaris van Erik Staal heeft hij te danken aan de PvdA-baantjescarrousel. Is geregeld door Tilburgse burgemeester Noordanus, die tussen 2001 en 2004 voorzitter was van de Raad van Commissarissen van de Vestia Groep. Hij ontkent zelf hevig, maar intussen klust zijn vrouw Susan Baart dankzij Erik Staal bij als commissaris bij Vestia. Waar we haar van kennen? Deed allerlei belangwekkende functies vervullen binnen de PvdA. Cirkeltje = rond. Noordanus regelt baan Staal, Staal regelt bijbaan echtgenote.

Leg dat maar eens anders uit. PvdA’ers spelen elkaar immers vaker lucratieve baantjes toe, duwen heel socialistisch de salarissen door het ethische plafond en als de boel in elkaar klapt door wanbeleid mag de belastingbetaler de rode miljarden op gaan hoesten.

Corruptie, nepotisme, grootgraaien, dure huizen voor weinig en de samenleving met de schuld achterlaten, de regenteske socialisten van de PvdA staan er garant voor. Beste Rotterdammers en Hagenezen, fijn idee he, dat jullie belasting voor een deel in de financiëring van de prachtvilla van Erik Staal op Bonaire is gaan zitten? Het moet eerlijker!

En verder: » Dossier Vestia Vestia Vestia NRC

Topman Vestia op vrije voeten

RTVWEST 15.06.2012 REGIO – Vestia-topman Marcel de V. die in april is opgepakt, wordt vrijdag vrijgelaten. Het is voor het justititeonderzoek niet meer nodig dat hij in de cel zit, heeft het functioneel parket van het Openbaar Ministerie vrijdag gezegd. De V. zou bij de woningstichting verantwoordelijk zijn geweest voor het kopen van risicovolle derivaten. Dat zijn financiële producten die Vestia moest verzekeren tegen rentestijgingen op grote leningen. Doordat de rente daalde, moest de woningstichting geld bijstorten. Vestia kwam daardoor in grote financiële problemen. Lees verder

Vestia-topman komt vrij

Den HaagFM 15.06.2012 Vestia-topman Marcel de V. komt vandaag vrij. Het is voor het onderzoek niet meer nodig dat hij vast blijft zitten, meldt het Openbaar Ministerie.

De V. is nog wel verdachte in het onderzoek naar mogelijke omkoping, witwassen en belastingfraude bij de woningcorporatie. Waar hij precies…Lees meer

Hoofdverdachte Vestia op vrije voeten, maar hij blijft verdachte

NRC 15.06.2012 De voorlopige hechtenis van Marcel de V., de kasbeheerder van Vestia die van fraude wordt verdacht, is per vandaag geschorst. Een woordvoerder van justitie bevestigt de vrijlating tegenover NRC Handelsblad. Lees verder

Vestia-verdachte op vrije voeten

Parool 15.06.2012 Vestia-topman Marcel de V. die in april is opgepakt, wordt vandaag vrijgelaten. Het is voor het justitieonderzoek niet meer nodig dat hij in de cel zit, liet een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag desgevraagd weten.

Vestia-verdachte weer vrij

Telegraaf 15.06.2012 Marcel de V, de voormalige kasbewaarder van Vestia, is weer op vrije voeten. De V, die sinds april vast zat, blijft wel verdachte in de fraudezaak rond de noodlijdende woningcorporatie.

Vestia-verdachte op vrije voeten

NU 15.06.2012 ROTTERDAM – Vestia-topman Marcel de V. die in april is opgepakt, is vrijdag vrijgelaten. Het is voor het justititeonderzoek niet meer nodig dat hij in de cel zit, liet een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag desgevraagd weten.

Gerelateerde artikelen;

ABN Amro dreigt Vestia met claimen van schade

NRC 01.06.2012 ABN Amro heeft vorige week gedreigd de directeuren van Vestia en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) persoonlijk aansprakelijk te stellen voor eventuele schade.

Aanleiding voor het juridische dreigement van ABN Amro was een bliksemactie van Vestia en het WSW op maandag 21 mei. Afgelopen woensdag sloot Vestia een akkoord met de banken over bevriezing van de onderpandverplichtingen voor een periode van twee weken. In die tijd onderhandelen de banken en Vestia verder over afbouw van de contracten.

Lees verder›

‘Weg met de woningcorporaties’

Parool 31.05.2012 Er is geen toekomst meer voor woningcorporaties in de huidige vorm. Ze verkopen huizen te duur om hun tekorten in de sociale woningbouw te kunnen financieren.

‘Dit is vragen om problemen. Dit is verdienen aan de rijken om geld te kunnen uitdelen aan de armen. Dit kan niet goed gaan.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Woningcorporaties doodziek systeem

Spits 31.05.2012 Voormalig pief van de BVD en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Arthur Docters van Leeuwen wil dat de politiek eens flink gaat sleutelen aan de manier waarop woningcorporaties op dit moment functioneren. In het Parool noemt hij het vandaag een doodziek systeem en zegt: “Dit kan niet goed gaan”.

Kort geding dreigt voor Vestia

NOS 30.05.2012 Huurders van Vestia dreigen een kort geding aan te spannen tegen de noodlijdende corporatie. Ze zijn het oneens met het besluit van Vestia om vrijkomende huurwoningen te verkopen, in plaats van opnieuw te verhuren. Vanwege de financiële problemen zet Vestia alle vrijkomende eengezinswoningen met een tuin te koop. In totaal wil de corporatie zo’n 15.000 van dit soort woningen van de hand doen.

Vestia heeft akkoord met banken

BB 30.05.2012 De noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft na dagen onderhandelen een akkoord gesloten met de banken waarmee een faillissement is afgewenteld. Overeengekomen is dat de huidige rentestand wordt bevroren. De banken stellen daardoor geen extra financiële eisen. Een ingewijde heeft dat woensdag bevestigd na berichtgeving van de NOS.

Gerelateerde artikelen;

Vestia stemt in met plan van banken – faillissement afgewend

NRC 30.05.2012 Vestia en de banken hebben vannacht rond drie uur een akkoord gesloten om verder te kunnen onderhandelen over de afbouw van de rentecontracten van de woningcorporatie. De banken bevriezen voor twee weken de rentebetalingen op de contracten, waardoor het gevaar van een faillissement van Vestia is afgewend.

In die periode moeten Vestia en de elf banken, waaronder ABN Amro en de Rabobank, tot een akkoord komen over de verdere afbouw.

Vestia sluit akkoord

Telegraaf 30.05.2012 De noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft na dagen onderhandelen een akkoord gesloten met de banken waarmee een faillissement is afgewenteld. Overeengekomen is dat de huidige rentestand wordt bevroren. De banken stellen daardoor geen extra financiële eisen. Een ingewijde heeft dat woensdag bevestigd na berichtgeving van de NOS.

Faillissement Vestia van de baan

RTVWest 30.05.2012 REGIO – Woningcorporatie Vestia gaat uiteindelijk toch niet failliet. Na dagen onderhandelen is een akkoord gesloten met de banken, zo meldt de NOS woensdag. Overeengekomen is dat de huidige rentestand wordt bevroren. De banken stellen daardoor geen extra financiële eisen.  Lees verder

Vestia voorlopig nog niet failliet

Den HaagFM 30.05.2012 Vestia gaat voorlopig nog niet failliet. De corporatie stemt in met een plan waarbij de banken voor twee weken de rentebetalingen op de contracten bevriezen, meldt de NOS.

In die periode moeten Vestia en de elf banken tot een akkoord komen.Vestia is in de problemen gekomen door de aanschaf van…Lees meer

Akkoord Vestia in de maak

RTVWEST 29.05.2012 REGIO – De banken lijken bereid om Vestia tegemoet te komen door de rente die de noodlijdende woningstichting moet betalen enkele maanden te bevriezen. Daardoor is er tijd om een echte oplossing te zoeken voor de geldnood van Vestia. Enkele weken geleden ontstond er ophef over de renovatiestop die Vestia afkondigde. Wethouder Norder vreest dat delen van Den Haag verloederen als er geen geld meer in het renoveren van woningen wordt gestoken.  Lees verder

‘Akkoord tussen banken en Vestia aanstaande’

Elsevier 29.05.2012 De banken die woningcorporatie Vestia de derivaten hebben verkocht waardoor de corporatie in de problemen is gekomen, zijn bereid de rente tijdelijk te bevriezen om tot een oplossing te kunnen komen. Dat meldt De Telegraaf.

Er is volgens de krant een akkoord aanstaande. Door de rente een paar maanden te bevriezen, komt er tijd om te werken aan een duurzame oplossing.

Vestia heeft in totaal een schuld van 2,1 miljard euro bij elf banken. De corporatie, toezichthouders en het Rijk proberen de banken ertoe te bewegen een derde van de schuld kwijt te schelden. Als er geen akkoord komt, gaat Vestia waarschijnlijk failliet.

Villa Staal bijna klaar

Telegraaf 26.05.2012 Een gigantische ommuurde villa met twee zwembaden, direct aan de kust van Bonaire. Hier woont de gewezen Vestia-topman Erik Staal binnenkort. Prijskaartje: ruim twee miljoen euro. Hypotheek: geen.

Overleg minister om Vestia

Telegraaf 26.05.2012 Banken die nog miljarden tegoed hebben van de noodlijdende woningcorporatie Vestia moeten met minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken om de tafel om een oplossing te vinden voor de financiële problemen bij Vestia.

‘Overleg banken en minister nodig over Vestia’

Parool 26.05.2012 Banken die nog miljarden tegoed hebben van de noodlijdende woningcorporatie Vestia moeten met minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken om de tafel om een oplossing te vinden voor de financiële problemen bij Vestia.

Daarvoor pleitten GroenLinks-leider Jolande Sap en ChristenUnie-leider Arie Slob vandaag in TROS Kamerbreed. Sap roept de banken op zich medeverantwoordelijk te voelen voor de problemen bij Vestia en ervoor te zorgen dat de gevolgen niet bij huurders terecht komen. ‘Dat zou een schandaal zijn.’

Overleg banken en minister nodig over Vestia

NU 26.05.2012 ‘Op banken rust een grote morele verantwoordelijkheid om hier uit te komen’. Banken die nog miljarden tegoed hebben van de noodlijdende woningcorporatie Vestia moeten met minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken om de tafel om een oplossing te vinden voor de financiële problemen bij Vestia.

Gerelateerde artikelen;

Banken onder druk in zaak Vestia

RTVWEST 23.05.2012 REGIO – De noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft afstand gedaan van complete wijken in Delft, Den Haag en Rotterdam.  Lees verder

Banken onder druk in Vestia-zaak

Den HaagFM 23.05.2012 De in financiele problemen verkerende woningcorporatie Vestia heeft bijna al haar vastgoed verpand aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

Bij een faillissement van Vestia krigen de banken daardoor niets en gaan de…Lees meer

Noodlijdend Vestia zet banken buitenspel

AD 23.05.2012  De noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft complete wijken in Rotterdam, Delft en Den Haag verpand aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Dat heeft nu het hypotheekrecht op alle Vestia-woningen.

Door afstand te doen van vrijwel alle huizen staan banken als ABN Amro, JP Morgan en Deutsche Bank buitenspel. De bliksemactie van WSW gebeurde maandag, vlak voor een overleg met elf banken. De banken zijn niet blij met de actie van het Rijk en de toezichthouders in de corporatiesector

Noodlijdend Vestia zet banken buitenspel

Trouw 23.05.2012 De noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft complete wijken in Rotterdam, Delft en Den Haag verpand aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Dat heeft nu het hypotheekrecht op alle Vestia-woningen. Door afstand te doen van vrijwel alle huizen staan banken als ABN Amro, JP Morgan en Deutsche Bank buitenspel.

Banken kunnen geen aanspraak maken op Vestia-huizen

Elsevier 23.05.2012 De noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft complete woonwijken in Rotterdam, Delft en Den Haag verpand aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Bij een faillissement van de corporatie kunnen banken dus geen aanspraak maken op de huizen.  Dat melden De Telegraaf en Het Financieele Dagblad.

De corporatie kwam in ernstige financiële problemen door de aanschaf van veel derivaten, een soort verzekeringen tegen rentestijging.

Zie ook:

Hypotheekrecht vastgoed Vestia na bliksemactie in handen waarborgfonds

NRC 23.05.2012 Achter de rug van de banken om heeft Vestia het hypotheekrecht op al haar vastgoed maandag gevestigd op het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Door de actie kunnen banken het vastgoed van de woningcorporatie niet meer opeisen als deze failliet gaat, schrijven het Financieele Dagblad en De Telegraaf vanochtend.

De banken zouden “niet blij” zijn met de gang van zaken. Interim-bestuurder bij Vestia Gerard Erents wees er eerder op dat de banken hun handen ook niet in onschuld kunnen wassen. Zij zouden te gretig gebruik hebben gemaakt van topman De V., die “elk snoepje uit de snoepwinkel van de banken” wilde proberen.

Financieel topman De V. zit inmiddels vast. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek voor omkoping, witwassen en belastingfraude. Ook worden nog diverse andere betrokkenen verdacht in de zaak.

Topman Vestia langer vast

Telegraaf 22.05.2012 De aangehouden topman van Vestia blijft voorlopig vastzitten. Het voorarrest van Marcel de V. is opnieuw met 30 dagen verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam besloten, zo liet een woordvoerster van het Openbaar Ministerie dinsdag desgevraagd weten.

Woningcorporaties moeten hun buffer vergroten

Elsevier 14.05.2012 Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil de buffer vergroten om toekomstige financiële debacles bij woningcorporaties te voorkomen. Dat betekent een extra heffing voor 389 corporaties. Die gaat oplopen met een half miljard euro tot 625 miljoen voor de hele sector.

Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag op basis van ingewijden. De reserve bedraagt nu 125 miljoen euro, waarvan 118 miljoen in kas van de staat is.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken reageert hiermee op de negatieve ontwikkeling van vermogens van corporaties. Het vergroten van de buffer is niet een direct gevolg van de financiële wantoestanden bij woningcorporatie Vestia.

Waarborgfonds stimuleerde aankoop risicoproducten woningcorporaties

NRC 12.05.2012 De directie van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) heeft jarenlang gestimuleerd dat woningcorporaties risicovolle producten van banken kochten. Het WSW moest de financiële risico’s analyseren, maar kon dat nauwelijks en keurde de ingewikkeldste renteverzekeringen goed. Dat zeggen betrokkenen uit de sector en bankiers vanochtend in NRC Handelsblad

Grote banken als ABN Amro, Fortis, Deutsche Bank, Barclays en Credit Suisse presenteerden nieuwe producten op het kantoor van het WSW in Hilversum. “Dan kwam er een briefje terug van het WSW”, zegt een bankier die anoniem wil blijven. “Prima product.” Een andere betrokkene: “Die bankiers kwamen gewoon langs om een soort vrijbrief te halen.”

Ook Vestia weigerde te rapporteren aan het WSW, meldde deze krant eerder. Volgens betrokkenen trof het WSW nooit sancties. Daardoor kon bij Vestia de van fraude verdachte kasbeheerder Marcel de V. ongezien voor miljarden aan risicovolle rentecontracten afsluiten.

Het WSW zegt in een schriftelijke verklaring dat overleg met banken en beleggers nodig is om corporaties “op verantwoorde wijze” te laten lenen. Omdat Vestia “precair” overleg met banken voert over de rentecontracten, wil het WSW nu niet reageren.

Gouda Real Estate stopt samenwerking met Vestia

RTVWEST 11.05.2012 DEN HAAG – Gouda Real Estate stopt de samenwerking met woningbouwcorporatie Vestia rond het ‘kleine belastingkantoor’ tegenover Hollands Spoor in de stationbuurt in Den Haag. Lees verder

Spies doet nog niets aan ‘renovatiestop’ Vestia

RTVWEST 11.05.2012 DEN HAAG – Minister Spies wil niet reageren op de oproep van de Haagse wethouder Marnix Norder om renovaties van huurwoningen van Vestia mogelijk te maken. Norder deed zijn oproep in het TV West Nieuws. Norder vindt dat Spies haar taak als minister van Volkshuisvesting op moet pakken. Vestia besloot om te stoppen met geplande renovaties om financieel het hoofd boven water te kunnen houden.

Volgens de wethouder ligt verloedering van Haagse wijken op de loer als de renovatiestop doorgaat.

Donderdag werd bekend dat Vestia de aangekondigde opknapbeurt schrapt. Eerder werd ook al bekend dat nieuwbouwprojecten van de corporatie in Den Haag en Rotterdam niet doorgaan. Huurders van Vestia hoeven dus niet te rekenen op een grondige renovatie van hun huis, ondanks eerdere toezeggingen.  Lees verder

Spies grijpt nog niet in bij Vestia  

Den HaagFM 11.05.2012 Minister Spies wil niet reageren op de oproep van de Haagse wethouder Marnix Norder om de renovatie van huurwoningen van Vestia toch door te laten gaan.

Norder zei donderdag in Studio Haagsche Bluf dat de minister moet ingrijpen. Vestia besloot om te stoppen met de renovaties omdat er geen geld…Lees meer

» Lijst met Vestia-projecten (pdf)

Norder brengt projecten Vestia in kaart

RTVWEST 10.05.2012 DEN HAAG – Wethouder Norder houdt er rekening mee dat een groot deel van de geplande projecten van de noodlijdende woningbouwcorporatie Vestia niet doorgaan. Dit kan tot grote financiële risico’s voor de gemeente leiden. Vestia heeft al laten weten alle nieuwbouwprojecten te schrappen die nog niet in gang zijn gezet en moet nog beslissen over geplande renovatieprojecten. Geen geld

Of Vestia nog geld heeft om iets door te laten gaan, is afwachten. Eerder werd bekend gemaakt dat  huurders van Vestia niet hoeven te rekenen op een grondige renovatie van hun huis. De woningcorporatie heeft geen geld meer voor opknapbeurten,  zelfs al waren die al toegezegd. Lees verder.

Interview_met_wethouder_Norder.mp3

Norder woedend over renovatiestop Vestia (met audio)

Den HaagFM 10.05.2012 Wethouder Marnix Norder is woedend over de door Vestia aangekondigde renovatiestop. Hij vreest voor een verloedering van de stad. Norder wil dat het kabinet actie onderneemt. Ook zouden de banken de schulden van de…Lees meer

Norder woedend om renovatiestop van Vestia

RTVWEST 10.05.2012 DEN HAAG – De Haagse wethouder Norder is enorm boos over de aangekondigde renovatiestop van Vestia. Hij is bang voor verloedering van Den Haag. Donderdag werd bekend dat huurders van Vestia niet hoeven te rekenen op een grondige renovatie van hun huis.  De woningcorporatie heeft geen geld meer voor opknapbeurten,  ook al waren die toegezegd.

Verder heeft Norder een lijst gemaakt met alle projecten in Den Haag waar Vestia bij betrokken is. Hij houdt er rekening mee dat een groot deel van de geplande projecten van de noodlijdende woningbouwcorporatie niet doorgaan. Dit kan tot grote financiële risico’s voor de gemeente leiden.   Lees verder

‘Verpaupering door malaise Vestia’ audio

NOS 10.05.2012 Door de financiële malaise bij Vestia staan zeker 100 bouwprojecten in met name de achterstandswijken op de tocht. Het gaat om de renovatie, sloop en nieuwbouw van tienduizenden woningen. Maar ook om de bouw van scholen, sporthallen, gezondheidscentra en opvanghuizen voor probleemjongeren, vrouwen en verslaafden.

Nieuwbouwplannen

Vestia dreigde dit voorjaar failliet te gaan. Met een noodlening van ruim 1,5 miljard euro kon dat maar net worden voorkomen.

Om financieel weer gezond te worden, gaat Vestia de komende tien jaar 15.000 huurwoningen verkopen. Tegelijkertijd gaat er een streep door alle nieuwbouwplannen, met uitzondering van projecten waar Vestia juridisch niet meer onderuit kan.

Een woordvoerder van Vestia laat weten dat er nu onderhandelingen plaatsvinden tussen de banken en Vestia. “Daarna weten we wat onze financiële ruimte is en dus ook welke bouwprojecten wel of niet door kunnen gaan.”

Leefbaarheid

Wethouders van de gemeenten waar Vestia veel bezit heeft, zijn teleurgesteld. Ze zien de ontwikkeling van de krachtwijken tot stilstand komen en vrezen daardoor voor de veiligheid en leefbaarheid.

“Dit heeft heel vergaande gevolgen voor de stad”, zegt wethouder Marnix Norder van Den Haag, waar 34 projecten op de tocht staan.

“We zijn enkele jaren bezig om de krachtwijken weer op de rails te krijgen. Door allerlei investeringen, onder andere van Vestia, zijn de schooluitval, werkloosheid en de criminaliteit afgenomen.”

“Huizen zijn gesloopt en nieuwe gebouwd. Als die investeringen nu stoppen, ben ik bang dat ook de positieve ontwikkeling van de wijken stopt.”

Bovendien vindt Norder het “heel slecht dat de financiële problemen die niet door Hagenaars worden veroorzaakt, wel op hen worden afgewenteld.”

Desastreus

Wethouder Hamit Karakus van Rotterdam vreest op z’n minst voor vertraging van de projecten en is bang dat hogeropgeleiden wegtrekken uit de wijken bij gebrek aan goede woningen.

Vestia wil onderdelen verkopen om hoofd boven water te houden

RTVWEST 10.05.2012 DEN HAAG – Om de financiële problemen bij Vestia het hoofd te bieden bekijkt de woningcorporatie of onderdelen van de corporatie verkocht kunnen worden aan andere woningcorporaties. Het gaat in ieder geval om Vestia Zuidplas, maar mogelijk zouden ook andere Vestia woningbedrijven in gesprek zijn om hun woningbezit te verkopen. Met welke corporaties gesprekken worden gevoerd wil Vestia niet zeggen.

De Vestia Groep verkeert in financieel zwaar weer vanwege risicovolle derivaten handel. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst  (FIOD) heeft beslag gelegd op een aantal rekeningen.

Ook geen opknapbeurt

Vandaag werd ook bekend dat Vestia de aangekondigde opknapbeurt, die eerder aan huurders werd toegezegd, schrapt. Eerder werd ook al bekend dat nieuwbouwprojecten van de corporatie in Den Haag en Rotterdam niet doorgaan.   Lees verder

Vestia wil twee woonbedrijven verkopen

AD 10.05.2012 Woningstichting Vestia wil haar woonbedrijven Stadswonen in Rotterdam en Zuidplas in Nieuwerkerk aan den IJssel verkopen. Bronnen bevestigden vandaag berichtgeving daarover in NRC Handelsblad. In totaal gaat het om bijna 10.000 woningen.

De website van de NOS hield vandaag een rondgang langs diverse wethouders over de problemen van Vestia. Zij vrezen dat hierdoor bouwprojecten op de tocht staan, waardoor in achterstandswijken verpaupering dreigt.

De Haagse wethouder Marnix Norder vreest dat 34 projecten in zijn stad op de tocht staan. ‘Dit heeft heel vergaande gevolgen’, zegt hij. Norder is teleurgesteld in de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën. ‘Dit is een hele koude sanering. Ze zijn puur gefocust op de euro’s en niet op de mensen.’

Vestia wil woonbedrijven Stadswonen en Zuidplas verkopen

NRC 10.05.2012 De noodlijdende woningcorporatie Vestia onderhandelt over de verkoop van twee van haar woonbedrijven, studentenhuisvester Stadswonen in Rotterdam en Zuidplas in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het gaat in totaal om bijna 10.000 woningen en een aantal bedrijfspanden, ruim 10 procent van het totale vastgoed van Vestia. Ook stopt Vestia voor onbepaalde tijd met de grootschalige renovatie van woningen, bevestigt de corporatie naar aanleiding van een bericht in het AD.

Peter Snijders van Landelijke Huurdersvereniging Vestia zegt in een reactie dat huurders worden getroffen:

“Regulier onderhoud is wettelijk verplicht en noodzakelijk om je vastgoed op waarde te houden. Vestia doet het steeds voorkomen alsof de huurder niet wordt getroffen en dan blijkt het toch anders te zijn.”

Geen renovatie voor huurhuizen Vestia

RTVWEST 10.05.2012 DEN HAAG – Huurders van Vestia hoeven niet te rekenen op een grondige renovatie van hun huis. Dat staat in het AD.  Eerder werd ook al bekend dat nieuwbouwprojecten van de corporatie in Den Haag en Rotterdam niet doorgaan. Lees verder

Vestia stopt met renovatie panden

Den HaagFM 10.05.2012 Huurders van Vestia hoeven niet meer te rekenen op een grondige renovatie van hun woning, dat meldt het AD. De in financiele problemen verkerende woningcorporatie heeft er geen geld meer voor. Vestia zegt dat dat de…Lees meer

Renovatiestop panden Vestia

Telegraaf 10.05.2012 Huurders van Vestia hoeven, ondanks eerdere toezeggingen, niet te rekenen op een grondige renovatie van hun woning. De in financiële problemen gekomen woningcorporatie heeft volgens het AD geen geld meer voor de renovaties. Vestia, met 89.000 woningen de grootste woningcorporatie van Nederland, zegt dat de renovatiestop nodig is omdat het noodlijdende bedrijf geen geld meer kan lenen. Eerder maakte de corporatie al bekend dat alle nieuwbouwprojecten worden geschrapt.

Onzekerheid projecten Vestia

Telegraaf 10.05.2012 Door de financiële malaise bij Vestia staan zeker 100 bouwprojecten in vooral achterstandswijken op de tocht. Het gaat om de renovatie, sloop en nieuwbouw van tienduizenden woningen.

Klacht Lakeman tegen KPMG over Vestia

AD 02.05.2012 Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman heeft een klacht ingediend tegen een accountant van bureau KPMG omdat die de jaarrekening van woningstichting Vestia over 2010 heeft goedgekeurd. Belangrijkste onderdeel van de klacht is dat in het jaarverslag onvolledige en misleidende informatie zou zijn verschaft over cruciale rentederivaten.

Klacht ingediend tegen accountant Vestia

RTVWEST 02.05.2012 Er is een klacht ingediend tegen een accountant van bureau KPMG omdat die de jaarrekening van woningstichting Vestia over 2010 heeft goedgekeurd. Het belangrijkste onderdeel van de klacht is dat er onvolledige en misleidende informatie is verschaft.

In het jaarverslag over 2010 zou onjuiste informatie staan over cruciale rentederivaten. Vestia is in grote financiële problemen gekomen doordat het voor miljarden euro’s bezit aan deze risicovolle financiële producten.

De derivaten moesten Vestia verzekeren tegen een stijgende rente op grote leningen. Doordat de rente niet steeg maar daalde, zadelden ze het woningbedrijf op met enorme extra kosten.

Telegraaf 30.04.2012 De externe accountant van woningcorporatie Vestia, die daar tot 2010 de boeken controleerde, is in diezelfde periode door de financiële toezichthouder AFM betrapt op het maken van ernstige fouten. AFM legde zijn werkgever Deloitte hiervoor de allerhoogste bestuurlijke boete op.

Woningcorporatie Vestia speelde zelf voor bank

NRC 28.04.2012 Woningcorporatie Vestia heeft jarenlang bankje gespeeld door zelf renteverzekeringen aan verschillende banken te verkopen. Dat blijkt uit stukken die NRC Handelsblad heeft ingezien. De opbrengst werd gebruikt om de kosten van gekochte renteverzekeringen naar beneden te brengen. In totaal verkocht Vestia voor bijna 4 miljard euro aan dit soort verzekeringen.

Wat de maatregelen betekenen voor Den Haag, waar Vestia ook veel woningen verhuurt, is nog niet duidelijk. De Haagse wethouder Norder wil eerst de gemeenteraad informeren voordat hij op de plannen reageert. Vestia heeft wel toegezegd dat er niet bezuinigd wordt op onderhouds- en verbeterprogramma’s.

Vestia schrapt alle nieuwe bouwprojecten

RTVWEST 27.04.2012 DEN HAAG – Vestia schrapt alle nieuwbouwprojecten die nog niet in gang zijn gezet. Dat bevestigt een woordvoerder. Deze maatregel is onderdeel van een herstelplan voor de woningcorporatie. Lees verder

Vestia stopt met nieuwbouwprojecten

Den Haag FM 27.06.2012 Vestia schrapt alle toekomstige nieuwbouwprojecten en gaat de komende 10 jaar 15.000 huurwoningen verkopen. Daarmee hoopt de woningcorporatie weer financieel gezond te worden.

Wethouder Marnix Norder stuurt de gemeenteraad vandaag een brief welke Haagse projecten getroffen zullen…Lees meer

Noodlijdende corporatie Vestia wil 15.000 woningen verkopen

NRC 26.04.2012 De noodlijdende woningcorporatie Vestia wil de komende tien jaar 15.000 woningen verkopen om uit de schulden te komen. Dat blijkt uit een brief die minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De nieuwbouwplannen zullen “sterk gereduceerd” worden, zo vult het interim-bestuur van Vestia in een online reactie op de brief aan.

De huur voor nieuwe huurders zal verder worden opgetrokken naar 92 procent van de maximale huur, in plaats van 95 procent. Op onderhoud van woningen zal niet worden bezuinigd, heeft Vestia toegezegd. Lees verder›

Vestia: onderzoek bij ABN Amro en Deutsche Bank

NRC 25.04.2012 In het fraudeonderzoek rond woningcorporatie Vestia heeft het Openbaar Ministerie bewijsstukken opgevraagd bij ABN Amro en Deutsche Bank. Dat bevestigen bronnen rond het onderzoek aan NRC Handelsblad. Het gaat onder meer om opnames van telefoongesprekken tussen bankmedewerkers en Marcel de V., de kasbeheerder van Vestia die wordt verdacht van fraude, witwassen en belastingfraude.

Vestia-onderzoek breidt zich uit naar ABN

Telegraaf 25.04.2012 Het Openbaar Ministerie heeft ook bij ABN Amro bewijsstukken opgevraagd in het het fraudeonderzoek rond de woningcorporatie Vestia. Dat hebben anonieme bronnen bevestigd.

Zie ook:

Bank onder vuur in Vestia-zaak

• Ex-bankier Fortis betrokken bij drama Vestia

Voorarrest topman Vestia verlengd

Telegraaf 25.04.2012 Het voorarrest van Marcel de V., hoofdverdachte in de miljoenenfraude bij woningcorporatie Vestia, is met dertig dagen verlengd. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam besloten.

ABN geeft info in Vestia-zaak.

Telegraaf 25.04.2012 Het Openbaar Ministerie heeft ook bij ABN Amro bewijsstukken opgevraagd in het het fraudeonderzoek rond de woningcorporatie Vestia. Dat hebben anonieme bronnen bevestigd.

Bank onder vuur in Vestia-zaak

Telegraaf 25.04.2012 Het openbaar ministerie in Den Haag heeft gisteren bij de Britse vestiging van Deutsche Bank bewijsstukken opgeëist, waaronder opgenomen telefoongesprekken met Marcel de V., hoofdverdachte in de miljoenenfraude bij woningcorporatie Vestia. Dit melden ingewijden, betrokken bij het strafrechtelijk onderzoek. Nu justitie ook een bank in het onderzoek betrekt, breidt de fraudezaak zich steeds verder uit.

Nieuwe verdachte in Vestia-zaak

Den HaagFM 20.04.2012 Een nieuwe verdachte in de Vestia-zaak. Justitie heeft beslag gelegd op de woning van de 43-jarige Jennifer B, dat meldt de Telegraaf. Het gaat om de voormalige vriendin van Vestia-manager Marcel de V.

De ex-vriendin verliet in 2010 de woonboerderij van Marcel de V. en kocht daarna voor 519.000…Lees meer

Meerdere verdachten in zaak rond Vestia

Trouw 20.04.2012 Justitie heeft in de fraudezaak bij woningcorporatie Vestia inmiddels meerdere verdachten in het vizier. Dat liet het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag weten

Beslaglegging op woning ex-vriendin Vestia-topman

RTVWEST 20.04.2012 KATWIJK – Op het huis van de ex-vriendin van Vestia-topman Marcel de V. is beslag gelegd door justitie. Dit heeft het Openbaar Ministerie bevestigd. Lees verder

Vestia-schandaal steeds groter

Telegraaf 20.04.2012 Justitie heeft gisteren beslag gelegd op het huis van de voormalige vriendin van Vestia-manager Marcel de V., verdacht van het aannemen van 9,4 miljoen euro aan steekpenningen van diverse banken. Zijn ex kocht de woning twee jaar geleden voor ruim een half miljoen, en rekende meteen af.

Vestia-beerput opent zich

Spits 20.04.2012 Langzaam maar zeker wordt de beerput van steekpenningen bij Vestia opengetrokken. Gisteren legde Justitie beslag op het huis van de voormalige vriendin van Vestia-manager Marcel de V. De V. wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen voor ongeveer 9,4 miljoen euro.

Het Noordanus nepotisme bij Vestia luidde de branding in die uiteindelijk eindigde bovenop een Londense call-girl.

VK 20.04.2012 Er valt veel voor te zeggen om tot nationalisatie van de woningcorporaties over te gaan. ‘Voorkomen moet worden dat de corporatiesector in brokstukken uiteen valt: er zit ruim 200 miljard maatschappelijk vermogen in de corporaties’, stelt voormalig projectontwikkelaar Rene Strijland.

Fraudeverdachte deed zaken met alle Vestia-banken

NRC 19.04.2012 Het schandaal rond woningcorporatie Vestia breidt zich steeds verder uit. Vrijwel alle dertien banken waar de woningcorporatie renteverzekeringen (derivaten) bij afsloot, hebben zaken gedaan met fraudeverdachte Arjan G.. Dat bevestigen betrouwbare bronnen rond Vestia aan NRC Handelsblad.

Arjan G. is de tussenpersoon die wordt verdacht van omkoping van Vestia’s kasbeheerder Marcel de V.

‘Vestia zoekt uitweg bij wurgdeals’

Telegraaf 19.04.2012 De in opspraak geraakte woningcorporatie Vestia denkt langs juridische weg onder omstreden derivatencontracten met enkele banken uit te kunnen komen. Zo zet Vestia alles op alles om aan te tonen dat de banken fout zaten bij het verkopen van hun derivatenproducten, meldt het Financieele Dagblad. De corporatie vindt dan ook dat de contracten moeten worden teruggedraaid. Daarmee dreigt de affaire uit te monden in een juridisch steekspel, aldus de krant.

‘Vestia wordt juridisch steekspel’

RTVWEST 19.04.2012 DEN HAAG – Woningcorporatie Vestia denkt langs juridische weg uit te kunnen komen onder de omstreden derivatencontracten met enkele banken, zo meldt het Financieel Dagblad Daarmee dreigt de affaire uit te monden in een slepend juridisch steekspel. De rechter moet zich dan uitspreken over de vraag wie de miljardenverliezen, ontstaan door een verkeerde gok op de rentestand, moet dragen: de banken of Vestia.  Lees verder

De V. in watten gelegd

Telegraaf 18.04.2012 De van miljoenenfraude verdachte financieel topman van woningcorporatie Vestia, Marcel de V., was afgelopen jaren maandelijks te vinden in het jetset-uitgaansleven van Londen.

Vestia eist opheldering van banken

Spits 18.04.2012 Woningcorporatie Vestia draait de rollen om en gaat de banken uitleg vragen over de fraude met derivatenconstructies. De corporatie vermoedt dat de banken hebben geweten dat uitzonderlijke hoge provisies werden betaald aan een tussenpersoon, zo meldt het Financieele Dagblad.

Vestia vraagt opheldering banken over corruptie

Elsevier 18.04.2012 De in problemen geraakte woningcorporatie Vestia gaat opheldering vragen aan de banken die derivatencontracten met de corporatie hebben afgesloten. Vestia vermoedt dat de banken op de hoogte waren van de ongewoon hoge provisie die werd betaald. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

Marcel de V., financieel topman van Vestia en tussenhandelaar Arjan G. worden verdacht van omkoping, witwassen en belastingontduiking. G. zou als tussenpersoon hoge provisies hebben ontvangen voor het afsluiten van de contracten voor Vestia. Een deel van dat geld zou hij hebben doorgesluisd naar De V.

Zie ook:

Topman Vestia verlinkt

Telegraaf 17.04.2012 Vestia-topman Marcel de V., die afgelopen week werd gearresteerd om een miljoenenfraude bij de grootste woningbouwcorporatie van Nederland, is verraden door zijn medeverdachte.

Tussenpersoon onthulde omkopingspraktijken Vestia

Elsevier 17.04.2012  Marcel de V., financieel topman van woningcorporatie Vestia, is verraden door medeverdachte Arjan G., een tussenhandelaar. G. bemiddelde bij de derivatenaankopen van de woningcorporatie.

Volgens zijn advocaat Willem Koops heeft G. het initiatief genomen om de fraude aan het licht te brengen, melden Het Financieele Dagblad en De Telegraaf.

Zie ook:

Verdachte tussenpersoon fraudezaak Vestia stapte zelf naar OM

NRC 16.04.2012 De tussenpersoon die wordt verdacht in de fraudezaak rond woningcorporatie Vestia is zelf naar het Openbaar Ministerie gestapt. Daarna pas is het OM samen met financiële opsporingsdienst Fiod een strafrechtelijk onderzoek bij Vestia begonnen. Dat zegt de advocaat van de verdachte tussenpersoon.

Verdachte Vestia zelf naar OM

Telegraaf 16.04.2012 Het OM en de financiële opsporingsdienst FIOD zijn pas een onderzoek bij woningcorporatie Vestia begonnen, nadat de tussenpersoon die wordt verdacht in de fraudezaak zelf naar het OM was gestapt. De tot nu onbekend gebleven verdachte blijkt Arjan G. te zijn, die werkt voor de tussenpersoon FiFa-Finance in Laren. Dat bureau brengt banken en publieke instellingen als corporaties of ziekenhuizen bij elkaar voor transacties met derivaten.

Verdachte tussenpersoon fraudezaak Vestia stapte zelf naar OM

NRC 16.04.2012 De tussenpersoon die wordt verdacht in de fraudezaak rond woningcorporatie Vestia is zelf naar het Openbaar Ministerie gestapt. Daarna pas is het OM samen met financiële opsporingsdienst Fiod een strafrechtelijk onderzoek bij Vestia begonnen. Dat zegt de advocaat van de verdachte tussenpersoon.

Beslag op woning Vestia-topman

NOS 16.04.2012  Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op de woning van Vestia-topman Marcel de V. in Hazerswoude. Dat blijkt uit gegevens van het kadaster. Uit de gegevens blijkt verder dat het OM een vordering van 9,5 miljoen euro op De V. heeft.

OM legt beslag op miljoenen Vestia-manager

RTL 16.04.2012 Justitie claimt bijna 10 miljoen euro terug van de aangehouden Vestia-topman Marcel de V.. Hij was verantwoordelijk voor de risicovolle handel in derivaten.

Geld aangenomen

Uit gegevens van het kadaster blijkt dat het OM voor 9,4 miljoen euro beslag heeft gelegd. Het gaat om dit huis in Hazerswoude. Marcel de V. wordt ervan verdacht dat hij geld heeft aangenomen om de dure derivaten van banken af te nemen.

Lees ook:

Fiod onderzoekt omkoping bij Vestia

Kamer wil bonus Vestia-topman terugvorderen

Topman Vestia kreeg 3,5 miljoen mee

Val Vestia kan andere corporaties meeslepen

Beslag van 9,4 miljoen euro bij Vestia-manager

NRC 16.04.2012 Het Openbaar Ministerie (OM) vordert 9,4 miljoen euro terug van Marcel de V., de aangehouden treasurymanager van woningcorporatie Vestia die van fraude wordt verdacht. Dat blijkt uit een proces-verbaal dat vanmorgen is geregistreerd bij het Kadaster. Op het woonhuis van De V. in het Zuid-Hollandse Hazerswoude is afgelopen vrijdag beslag gelegd.

Zaterdag bevestigde het OM dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar Vestia na een publicatie in NRC Handelsblad.

OM eist 9,4 miljoen van topman Vestia

RTVWEST 16.04.2012 DEN HAAG – Justitie claimt 9,4 miljoen euro terug van de aangehouden Vestia-topman Marcel de V.. Hij wordt verdacht van fraude, heeft een betrouwbare bron gezegd tegen het ANP. Lees verder

Vestia kan Den Haag veel geld gaan kosten

RTVWEST 16.04.2012 DEN HAAG – Als Vestia 3 miljard euro moet terugbetalen aan banken, dan kan dat de gemeente Den Haag veel geld kosten. Dat zegt hoogleraar volkshuisvesting Peter Boelhouwer van de TU Delft. Hij pleit voor meer controle in de toekomst. Lees verder

‘Vestia kan Den Haag miljoenen kosten’

Den HaagFM 16.04.2012 Wanneer Vestia 3 miljard moet terugbetalen aan banken, kan dat de gemeente Den Haag veel geld kosten. Dat zegt hoogleraar volkshuisvesting Peter Boelhouwer van de TU Delft in Studio Haagsche Bluf.

Driekwart van het bedrag komt van een waarborgfonds. Een kwart daarvan moet betaald worden door in…Lees meer

‘Faillissement dreigt voor Vestia’

RTVWEST 16.04.2012 – Zwaar weer voor Vestia. De Telegraaf schrijft dat er een faillissement dreigt voor de woningbouwcorporatie. Volgens de ochtendkrant kunnen de banken onmiddellijk alle contracten beëindigen bij ontdekking van fraude. Lees verder

‘Vestia kan failliet gaan’

Den HaagFM 16.04.2012 De problemen voor Vestia worden steeds groter. De Telegraaf schrijft dat er een faillissement dreigt voor de woningbouwcorporatie. Volgens de krant kunnen de banken bij fraude gelijk alle contracten beëindigen. Banken…Lees meer

Vestia mogelijk toch failliet door corruptie topman

Elsevier 16.04.2012 Dat meldt De Telegraaf. Volgens een woordvoerder van de corporatie leidt de arrestatie van De V. niet meteen tot het wankelen van Vestia, omdat er voorlopig alleen sprake is van een aanklacht. De fraude is nog niet bewezen.

Dit weekend lekte uit dat de 45-jarige De V. is aangehouden op verdenking van corruptie. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of De V. en voormalig topman van de woningcorporatie Erik Staal hebben verdiend aan de financiële transacties van Vestia.

Derivaten
De woningcorporatie is in de problemen gekomen door de aankoop van derivaten, een complex financieel product dat verzekert tegen rentestijgingen. Omdat de rente juist daalt, moest Vestia al eens 1,6 miljard euro bijstorten. Dit kon alleen met hulp van gemeenten en andere corporaties. Ook werd vastgoed verkocht en werden huren verhoogd.

Lees ook het commentaar van Arthur van Leeuwen: Enquête corporaties? We weten het al!

Fraude doet Vestia wankelen

Telegraaf 16.04.2012 Faillissement dreigt voor woningbouwcorporatie Vestia. Met de recente arrestatie van financieel topman Marcel de V., wegens corruptie, kunnen de banken die de woningstichting vele honderden risicovolle beleggingen verkochten, onmiddellijk alle contracten beëindigen, en Vestia tot betaling van zo’n drie miljard euro dwingen.

Financieel topman Vestia opgepakt – verdacht van omkoping en fraude

NRC 14.04.2012 Financieel topman Marcel de V., na oud-directeur Erik S. de tweede man binnen woningcorporatie Vestia, is opgepakt. De aanhouding, die naar nu blijkt dinsdag plaatsvond, is onderdeel van een fraudeonderzoek naar Vestia door het Openbaar Ministerie waar NRC Weekend vanochtend over berichtte.

Topman Vestia opgepakt

RTVWEST 14.04.2012 REGIO – Financieel topman Marcel de V. van woningcorporatie Vestia is opgepakt. Dat meldt de NOS. De aanhouding is onderdeel van een fraudeonderzoek naar Vestia door het Openbaar Ministerie.  De 45-jarige Marcel de V. is de  tweede man achter ex-Vestia-topman Erik Staal. Staal zelf zou niet van malafide praktijken worden verdacht. Het onderzoek richt zich volgens het OM op geldstromen tussen een tussenpersoon en topman de V..  Lees verder

Topman Vestia opgepakt

Den HaagFM 14.04.2012 Financieel topman Marcel de V. van woningcorporatie Vestia is opgepakt, dat meldt de NOS.

De aanhouding heeft te maken met een onderzoek door de FIOD naar mogelijke omkoping, witwassen en belastingfraude bij Vestia….Lees meer

Topman Vestia opgepakt

Telegraaf 14.04.2012 Het openbaar ministerie heeft financieel topman Marcel de Vries van woningbouwcorporatie Vestia gearresteerd op verdenking van omkoping en witwassen. Justitie vermoedt dat de tweede man van de Rotterdamse woningstichting grote sommen geld ontving van de banken die Vestia afgelopen jaren voor miljarden aan derivatenproducten sleten.

Onderzoek fraude Vestia door OM

RTVWEST 14.04.2012 DEN HAAG – De Fiscale OpsporingsDienst doet onderzoek naar mogelijke omkoping, belastingfraude en witwaspraktijken bij woningcorporatie Vestia. Het Openbaar Ministerie zegt dat één Vestiamedewerker is opgepakt. Een tweede verdachte is een tussenpersoon. Lees verder

Onderzoek naar omkoping bij Vestia

AD 14.04.2012 De FIOD doet onderzoek naar mogelijke omkoping, witwassen en belastingfraude bij woningcorporatie Vestia. Naar verluidt is de Vestiamedewerker degene die is opgepakt. De inmiddels vertrokken topman van Vestia, Erik Staal, zou niet tot de verdachten behoren. De FIOD heeft diverse doorzoekingen gedaan en heeft beslag gelegd op bankrekeningen. De omvang van de fraude is nog niet bekend.

Lees ook;

VK 14.04.2012  De FIOD doet onderzoek naar mogelijke omkoping, witwassen en belastingfraude bij woningcorporatie Vestia. Dat liet het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag weten. Er zijn tot nu toe twee verdachten in beeld, een financieel medewerker van Vestia en een tussenpersoon. Een van deze verdachten is aangehouden en blijft de komende 2 weken vastzitten, zei een woordvoerster van het OM.

Lees ook ‘PVV’er gaat onderzoek naar woningcorporaties leiden’ – 11/04/12

Lees ook ‘Zeker 15 corporaties ook in problemen door speculatie’ – 19/03/12

Onderzoek naar omkoping bij Vestia

Den HaagFM 14.04.2012 De FIOD doet onderzoek naar mogelijke omkoping, witwassen en belastingfraude bij woningcorporatie Vestia. Dat heeft het Openbaar Ministerie bevestigd. In de zaak zijn twee verdachten in beeld: een financieel medewerker van Vestia en een tussenpersoon. Eén van hen is aangehouden en blijft de komende…Lees meer

OM bevestigt onderzoek Vestia

NRC 14.04.2012 Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend bevestigd dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar fraude bij woningcorporatie Vestia. De twee verdachten zijn volgens betrouwbare bronnen Marcel de V., hoofd treasury bij Vestia, en een onbekende tussenhandelaar. Het OM verdenkt de verdachten van niet ambtelijke omkoping, witwassen en belastingfraude. Lees verder›

OM onderzoekt verrijking Vestia

NRC 14.04.2012 Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar persoonlijke verrijking door de top van Vestia. Dat meldt NRC Handelsblad vanochtend op basis van betrouwbare bronnen rond de corporatie. Het gaat daarbij om zogeheten kickbacks (provisies) op de renteverzekeringen die Vestia op grote schaal heeft afgesloten. Die transacties zijn de woningcorporatie bijna fataal geworden.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op de mogelijke betrokkenheid van onder meer oud-topman Erik S. en het hoofd van de treasury-afdeling van Vestia. Ook wordt onderzoek gedaan naar de rol van verschillende banken, onder meer ABN Amro en Deutsche Bank waarvan Vestia de meeste renteverzekeringen kocht.

PVV wil spoeddebat over Vestia

BB 12.04.2012 PVV Den Haag vindt het schandalig dat het college de gemeenteraad zo laat informeerde over de financiële situatie bij woningcorporatie Vestia.

Schandalig
‘Had ons vertrouwelijk geïnformeerd. Ik heb stapels vertrouwelijke stukken. Als het gaat om zo’n grote partij voor de huisvesting in Den Haag, dan moet je op tijd op de hoogte worden gesteld. Het is schandalig dat het college dat niet heeft gedaan’, aldus PVV-raadslid Bart Brands.

Handschoen oppakken
Uit antwoorden op raadsvragen van de PvdA bleek dat het Haagse college al in september op de hoogte was van de financiële problemen bij Vestia. In december wist het college dat de problemen veel groter waren en bovendien met structurele gevolgen. ‘De raadsvragen werden al op 4 april beantwoord, maar de PvdA heeft daarna geen nadere vragen gesteld. Wij geven de vragenstellers eerst de kans, maar als zij niet doorvragen, pakken wij de handschoen op’, aldus Brands.

Gerelateerde artikelen;

Corporaties willen toezicht

Telegraaf 12.04.2012 Het toezicht op woningcorporaties moet worden verbeterd met een externe financiële toezichthouder. Daarvoor pleit Marc Calon, voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes.

PvdA: ‘Norder verzweeg Vestia-zaak’Video

RTVWEST 12.04.2012 DEN HAAG – De Haagse wethouder Marnix Norder heeft zijn eigen PvdA ten onrechte genegeerd in de ontknoping van de Vestia-affaire. Hij had op z’n minst zijn eigen partij vertrouwelijk moeten informeren. Dat stelt het prominente PvdA-raadslid Gerard Verspuij in een interview met Omroep West.  Lees verder

‘Norder had PvdA moeten inlichten over Vestia’

Den HaagFM 12.04.2012 Wethouder Marnix Norder had zijn eigen PvdA vertrouwelijk moeten inlichten over de situatie bij woningcorporatie Vestia. Dat zei raadslid Gerard Verspuij tegen Omroep West.

Norder was in september 2011 al op de hoogte van de financiele problemen bij  Vestia. De gemeenteraad hoorde…Lees meer

Vestia expres niet onder curatele door toezichthouders

RTVWEST 12.04.2012 DEN HAAG – Woningcorporatie Vestia en directeur Erik Staal werden niet onder curatele gesteld door de toezichthouders, omdat de corporatie dan in nog grotere financiële problemen zou komen. Dat meldt een anonieme bron aan Omroep West. Lees verder

Woningcorporaties onder scherper toezicht

RTVWEST 12.04.2012  DEN HAAG – Woningcorporaties als Vestia komen onder strenger toezicht te staan. Ook krijgen huurders meer te vertellen, dat is de uitkomst van een Tweede Kamerdebat over regels voor corporaties. In de nieuwe regelgeving mogen huurders een lid voor de Raad van Toezicht aanwijzen. Verder wil de Kamer dat er een einde komt aan riskante beleggingen en commerciële avonturen van corporaties. Lees verder

‘PVV’er gaat onderzoek naar woningcorporaties leiden’

Trouw 12.04.2012 PVV-Kamerlid Roland van Vliet is beoogd voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar de woningcorporaties. Dat meldt RTL Nieuws. De commissie is een paar weken geleden ingesteld na het schandaal rond Vestia.

PVV’er onderzoekt corporaties

Telegraaf 12.04.2012 PVV-kamerlid Roland van Vliet is beoogd voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar de woningcorporaties.

‘PVV’er Van Vliet leidt onderzoek woningcorporaties’

Elsevier 12.04.2012 PVV-Kamerlid Roland van Vliet is beoogd voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar misstanden bij woningcorporaties. Het is de eerste keer dat de PVV een prominente functie als het voorzitterschap van een dergelijke onderzoekscommissie krijgt.

Dat meldt RTL Nieuws woensdag. De Tweede Kamer besloot vorige maand dat er een enquêtecommissie, het zwaarste wapen van de Tweede Kamer, moet komen vanwege de situatie bij Vestia.

Volgens de Tweede Kamer is er al jaren gebrek aan toezicht op woningcorporaties. Omdat vooral huurders hieronder zouden lijden, is het volgens de Kamer belangrijk dat er onderzoek naar wordt gedaan.

Commentaar Arthur van Leeuwen: Enquête corporaties? We weten het al!

Zie ook:

Den Haag wist al in september van Vestia

BB 12.04.2012 De gemeente Den Haag was al in september op de hoogte van de financiële situatie van woningcorporatie Vestia. Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van de PvdA.

Mededelende sfeer
Het college zegt dat de gemeente Den Haag half september door het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) werd uitgenodigd voor een ambtelijk overleg in een “mededelende sfeer”. Zij kregen te horen dat Vestia werd geconfronteerd met een tijdelijk financieel probleem.

WSW moest 1,05 miljard euro borgen om de liquiditeitstekorten op de derivatenportefeuilles op te vangen. Door de geldende achtervangconstructie kon de gemeente pas in derde instantie worden aangesproken op de lening. Volgens het college was de achtergrond van de situatie bij Vestia toen nog niet bij hen bekend en was Vestia terughoudend in haar informatie.

Plan D66: onderlinge controle woningcorporaties

BB 12.04.2012 D66 wil woningcorporaties verplichten om zich één keer per vier jaar te laten ‘visiteren’ door een commissie bestaande uit collega-woningcorporaties.

Visitatie

De partij gaat het plan woensdag inbrengen tijdens het tweedaagse debat over de woningcorporaties en de huisvesting. Bij de visitatie worden jaarverslagen en werkplannen bekeken, prestatieafspraken met gemeente(n), afspraken met andere (semi-)publieke en maatschappelijke organisaties, evaluaties en klanttevredenheidsonderzoeken. De controles komen naast die van de minister en van een financiële autoriteit.

Gerelateerde artikelen;

Den Haag verzweeg problemen Vestia

RTVWEST 10.04.2012 DEN HAAG – De gemeente Den Haag wist al in september 2011 dat woningcorporatie Vestia een financieel probleem had van ruim 1 miljard euro. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de PvdA. Lees verder

Den Haag wist al van Vestia

Telegraaf 10.04.2012 De gemeente Den Haag wist al in september 2011 dat woningcorporatie Vestia een financieel probleem had van ruim 1 miljard euro.

Gemeente verzweeg problemen Vestia

Den HaagFM 10.04.2012 De gemeente Den Haag was al in september 2011 op de hoogte van de financiele problemen bij woningcorporatie Vestia. Dat blijkt uit antwoorden van het stadsbestuur op vragen van de PvdA.

De gemeenteraad hoorde pas in februari van de problemen. Volgens het college van B & W kon dat niet eerder…Lees meer

‘Zelf-controle corporaties’

Telegraaf 10.04.2012 D66 wil woningcorporaties verplichten om zich één keer per vier jaar te laten ‘visiteren’ door een commissie bestaande uit collega-woningcorporaties. De corporaties staan immers ook borg voor elkaar. De hele sector moet zich eraan onderwerpen. Weigeringen, als door de zwaar in de problemen geraakte corporatie Vestia, zijn dan niet meer mogelijk, overweegt D66.

D66 wil onderlinge controle woningcorporaties

NU 10.04.2012 D66 wil woningcorporaties verplichten om zich één keer per vier jaar te laten ‘visiteren’ door een commissie bestaande uit collega-woningcorporaties. De corporaties staan immers ook borg voor elkaar. De hele sector moet zich eraan onderwerpen. Weigeringen, als door de zwaar in de problemen geraakte corporatie Vestia, zijn dan niet meer mogelijk, overweegt D66.

Stresstest na problemen Vestia

Het CFV besloot tot de stresstest nadat woningbouwcorporatie Vestia, de grootste corporatie van Nederland, in grote problemen was geraakt door het afsluiten van derivatencontracten. Corporaties proberen zich zo te verzekeren tegen rentestijgingen. Maar als de rente daalt, moeten ze juist geld bijstorten bij de bank.

Financiële buffer zes woningbouwcorporaties te klein

NRC 05.04.2012 Zes woningbouwcorporaties kunnen in financiële problemen komen als de rente met 1 procent daalt. Ze moeten dan geld bijstorten maar hun financiële buffer is daarvoor te klein. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), de financieel toezichthouder op de corporaties.

Zes woningcorporaties in problemen bij rentedaling

Elsevier 05.04.2012 Van de 55 woningcorporaties die net als het in problemen geraakte Vestia derivaten bezitten, zouden zes een rentedaling van 1 procent niet aankunnen. De corporaties zouden in dat geval in totaal 216 miljoen euro moeten bijstorten, en daarvoor hebben ze te weinig financiële reserves.

Dat blijkt uit de stresstest van het Centraal Fonds Volkshuisvesting, meldt minister Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer.

De peildatum van het onderzoek was 31 december 2011. Op die datum haalden acht corporaties de stresstest niet. Inmiddels hebben twee corporaties wel voldoende achter de hand.

Rentedaling
Veel woningcorporaties hebben geïnvesteerd in derivaten, een complex financieel product waarmee je je kunt verzekeren tegen rentestijgingen. Als de rente echter daalt, zoals nu, moet vaak worden bijgestort.

Lees ook het Elsevier-commentaar van Arthur van Leeuwen: Enquête corporaties

Corporaties zakken bij stresstest

Telegraaf 05.04.2012 Acht woningcorporaties hebben een ‘stresstest’ van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) niet doorstaan. Deze corporaties bleken te weinig financiële buffers te hebben om een daling van de rente met 1 procentpunt te kunnen opvangen. In berekeningen kwam naar voren dat ze in totaal 216 miljoen euro zouden hebben moeten bijstorten.

Commissaris Baart verlaat Vestia

RTVWEST 05.04.2012 REGIO – Susan Baart verlaat de raad van commissarissen van woningcorporatie Vestia. Dat heeft Vestia op haar website bekendgemaakt.  Eind maart uitte Baart scherpe kritiek op Staal. “Ik vind dat Staal ons eerder had moeten inlichten. Dat had de zaak een stuk overzichtelijker gemaakt”, zei ze in NRC Handelsblad. Lees verder

Commissaris Baart weg bij Vestia

Den HaagFM 05.04.2012 Commissaris Susan Baart stapt op bij Vestia. Dat meldt de woningcorporatie op zijn website. Baart vertrekt uiterlijk per 1 oktober. Ze was sinds april 2010 commissaris namens de huurdersorganisaties in de regio Haaglanden.

Vestia kwam in de problemen doordat topman Erik Staal voor…Lees meer

Commissaris Vestia treedt af

Metro 05.04.2012 Commissaris van Vestia Susan Baart treedt uiterlijk 1 oktober af. Dat meldt de in de financiële problemen geraakte woningcorporatie op de website. Baart is sinds april 2010 lid van de raad van commissarissen van Vestia. Volgens Vestia wil ze haar termijn niet vol maken. Baart zei eind vorige maand in NRC Handelsblad dat de interne toezichthouders pas in november werden ingelicht over deze financiële problemen, ruim twee maanden nadat een noodlening door Vestia werd aangevraagd.

Het feit dat de informatie zo laat binnenkwam, is een van de redenen dat de commissarissen niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het financiële debacle, stelde Baart. “Ik vind dat Staal ons eerder had moeten inlichten. Dat had de zaak een stuk overzichtelijker gemaakt.”

Actie tegen vertrekpremie Vestia-topman

RTVWEST 04.04.2012 WESTLAND – De gemeenteraad van Westland is een kruistocht begonnen tegen hoge salarissen en vertrekpremies bij woningbouwcorporaties en andere instellingen. Lees verder

Staal verzweeg Vestia-debacle intern

‘Staal verzweeg problemen Vestia’

Vestia-topman Staal verzweeg debacle intern

‘Staal verzweeg Vestia-problemen’
De Pers 27.03.2012 Vestia-bestuurder Erik Staal heeft de financiële problemen bij de woningcorporatie lange tijd verzwegen voor zijn eigen raad van commissarissen. Die werden pas eind november vorig jaar ingelicht, ruim twee maanden nadat Vestia met een noodlening ruim 1 miljard euro had bijgestort bij banken als extra onderpand op risicovolle renteverzekeringen.

Dat zegt Vestiacommissaris Susan Baart in een gezamenlijk interview met haar echtgenoot Peter Noordanus, oud-commissaris bij Vestia en burgemeester van Tilburg in een interview met NRC Handelsblad van dinsdag. „Ik vind dat Staal ons eerder had moeten inlichten”, zegt Baart. „Dat had de zaak een stuk overzichtelijker gemaakt.”

Corporaties spelen niet langer ‘Dagobert Duck’

Corporaties strenger bekeken

Meer woningcorporaties in problemen door derivaten

‘Meer corporaties in de problemen’

REGIO 19.03.2012 – Behalve Vestia zitten in Zuid-Holland nog meer woningcorporaties in financiële problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Ook Staedion (Den Haag), Rondom Wonen (Pijnacker) en Trifolium (Boskoop) zitten in nood door de lage rente.  Lees verder  

‘Staedion heeft ook problemen’

Den HaagFM 19.03.2012 Ook de Haagse woningcorporatie Staedion is in de problemen gekomen door de lage rente. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Eerder ging het mis met Vestia, maar volgens de omroep moeten zeker 15 andere…Lees meer

Te laat alarm over misstanden Vestia

RTVWEST 15.03.2012 REGIO – De PvdA in de Tweede Kamer vindt dat de alarmbellen voor de misstanden bij woningcorporatie Vestia te laat zijn afgegaan.  Lees verder

Spies: Geen andere corporaties met Vestia-salarissen

Elsevier 09.03.2012 Er zijn geen andere woningcorporaties waar de bestuurders zulke afspraken hebben gemaakt, dat ze bij een vertrek miljoenen euro’s meekrijgen. Vestia-topman Erik Staal kreeg 3,5 miljoen euro mee toen hij opstapte.

Dat zei minister Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) in VARA-programma Pauw en Witteman.

Spies heeft bij corporaties opgevraagd welke afspraken zij hebben gemaakt met bestuurders over salarissen en vertrekregelingen. ‘Er zijn geen corporaties waar het zo de spuigaten uitloopt als bij Vestia.’

Zie ook:

Vestia-topman opgestapt

Staal kreeg 3,5 miljoen mee

Rutte: Woningbouwbaas had het met míjn salaris moeten doen, 6000 euro netto

Parool 09.03.2012 Premier Mark Rutte is het eens met de kritiek op het gedrag van oud-directeur Erik Staal, die woningcorporatie Vestia zwaar in de problemen bracht en met miljoenen naar Bonaire vertrok. Rutte noemde het vanavond ‘bizar veel geld’. ‘Hij zou het …

Lees ook:Kamer over Vestia-baas: gluiperig, schandalig en roekeloos(08-03-12)

Rutte vindt vertrekpremie Vestia ongepast

NU 09.03.2012 AMSTERDAM – Premier Mark Rutte (VVD) is het ermee eens dat het totaal ongepast is dat de vertrokken topman van woningcorporatie Vestia, Erik Staal, ruim 3,5 miljoen euro meekrijgt.

‘Premie Vestia-baas ongepast’

De Pers  09.03.2012 Premier Mark Rutte (VVD) is het ermee eens dat het totaal ongepast is dat de vertrokken topman van woningcorporatie Vestia, Erik Staal, ruim 3,5 miljoen euro meekrijgt.

Spies: mogelijk geld Staal terug

Telegraaf 08.03.2012 Minister Spies van Binnenlandse Zaken ziet misschien mogelijkheden om geld terug te vorderen van de oud-directeur van Vestia.

Schade Vestia-debacle mogelijk verhaaldVideo

Zie ook: 

• Kamer walgt van Vestiabaas

• Kamer praat over Vestia

• Vestia laat bejaarden traplopen

• CDA wil enquête

• ‘Erik Staal moet dokken’

• Erik Staal kreeg 3,5 mln.

Minister: toezicht Vestia schoot tekort

Metro 08.03.2012 Het interne toezicht op Vestia door de raad van commissarissen schoot te kort. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) donderdag in de Tweede Kamer tijdens een overleg over de Rotterdamse woningcorporatie.

De commissarissen faalden niet allen door de inmiddels vertrokken topman Erik Staal een riante beloning toe te kennen. Ook vindt Spies het onbegrijpelijk dat de raad van commissarissen in juli 2011 nog een jaarverslag publiceerde waarin staat dat Vestia voorlopig niet in de problemen komt.

Tweede Kamerleden walgen van baas woningcorporatie

Elsevier 08.03.2012 Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) gaat proberen het geld terug te krijgen dat de afgetreden Vestia-topman Erik Staal bij zijn vertrek meekreeg. Het gaat om 3,5 miljoen euro.

Zie ook:

Topman bijna failliete woningcorporatie Vestia stapt op

Kamer: Vestiabaas gluiperig

Kamer over Vestia-baas: gluiperig, schandalig en roekeloos

Trouw 08.03.2012 Dat geld moet terug, vinden de meeste partijen. Kamerleden voelden zich ook niet geroepen zich parlementair uit te drukken. ‘Gluiperig’ noemde de PVV de gang van zaken. De PvdA vindt het allemaal ‘schandalig en immoreel’. De SP sprak van ‘meneer Dief-Staal die handelde of hij in Las Vegas was’, de VVD van ‘roekeloosheid en grootheidswaanzin’.

Kamer walgt van Vestia-baas

De Pers 08.03.2012 De gebeurtenissen stuiten minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken ook zeer tegen de borst, zei ze. Maar afspraken als over het pensioen konden tot nog toe worden gemaakt. Inmiddels begonnen forensisch onderzoek kan eventueel nog wel (strafbare) feiten opleveren, waarop dan wel vervolgstappen kunnen worden gezet. De Kamer is ook verbijsterd dat Staal zijn gang heeft kunnen gaan. Hij moet zijn gedekt door een ‘old boys network’, aldus de SP

Schade Vestia-debacle mogelijk verhaaldvideo

De Pers 08.03.2012  Het interne toezicht op Vestia door de raad van commissarissen schoot te kort. Ook het toekennen van een riante beloning aan de inmiddels vertrokken topman Erik Staal had nooit mogen gebeuren.

Kamer wil actie tegen Vestia-topman

Regeling volgens minister Spies ‘niet onaantastbaar’

Nu 08.03.2012 DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat minister Spies (Binnenlandse Zaken) actie onderneemt tegen de voormalig Vestia-topman Erik Staal. Bekijk video

Woningcorporatie Vestia kwam in de problemen doordat zij voor miljarden euro’s aan riskante financiële producten bezit

Kamer praat over Vestia

De Pers 08.03.2012 De Tweede Kamer praat donderdag over de toestanden bij de woningcorporatie Vestia. De organisatie kwam in de problemen doordat zij voor miljarden euro’s aan derivaten bezit. Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten.

Karabulut: ‘Verhaal alle schade op Vestia-bestuurders’

SP 08-03-2012 • SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft tijdens het debat over het Vestia-debacle hard uitgehaald naar oud-directeur Staal, het toezicht en de politiek. ‘Deze meneer, baas Dief-Staal, kon alleen maar een half miljoen salaris vangen en met 3,5 miljoen euro vertrekken omdat hij gedekt werd door een netwerk aan bestuurders. De politiek heeft dit toegestaan. Wie marktwerking in de publieke sector zaait, zal Vestia oogsten.’ > Lees verder…

Vestia: waarom een corporatie redden ten koste van huurders?

SP 8 maart 2012 – Het debacle rond woningcorporatie Vestia legt bloot hoe, sinds de jaren negentig, het commerciële denken de overhand heeft gekregen in de corporatiewereld. Dat is ten koste gegaan van de kerntaak van de corporaties, namelijk het bouwen en beheren van betaalbare woningen en het inzetten van het geld van de huurders voor het algemeen nut. Het fiasco van Vestia is geen incident, maar een uitwas in een door commercie verziekte sector. Fundamentele veranderingen zijn nodig om de sector van de sociale woningbouw weer gezond te maken.

Karabulut: ‘Stop verder kaalplukken van huurders’

07-03-2012 • SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil dat minister Spies een stokje steekt voor de voorgenomen huurverhoging per 1 juli 2012. ‘Op basis van de inflatie zouden huren mee mogen stijgen, maar omdat de lonen nauwelijks gestegen zijn, zouden huurders er nog verder op achteruit gaan. Dat is onacceptabel omdat huurders ook al de rekening krijgen van het nieuwe puntenstelsel en een stijging van maximaal 5% voor mensen met een inkomen van boven 43.000 euro.’ > Lees verder…

Vestia laat liften niet reparerenVideo

RTVWEST 07.03.2012 DEN HAAG – Een groep oudere bewoners van vijf huurflats aan de Pisuissestraat in Den Haag zit al maanden zonder lift. Lees verder

Ouderen in Loosduinen zitten zonder lift

RTVWEST 07.03.2012 DEN HAAG – Een groep bejaarde bewoners van vijf huurflats van Vestia in de Haagse wijk Loosduinen zit al maanden zonder lift. Lees verder

Vestia laat bejaarden traplopen

Telegraaf 07.03.2012 De Haagse woningcorporatie Vestia, die momenteel onder vuur ligt wegens wanbeleid, laat de bejaarde inwoners van vijf huurflats in de Haagse wijk Loosduinen traplopen. De hulpbehoevende bewoners, waarvan sommigen een rollator of een scootmobiel hebben, zitten al maanden zonder lift.

Vestia werkte niet mee aan toezicht

NRC 07.03.2012 Oud-directeur Erik Staal heeft jaren geweigerd om per kwartaal te rapporteren over de financiële producten van Vestia. Daarmee onttrok de woningcorporatie zich aan controles op risicovolle renteverzekeringen door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Dat zeggen bronnen rondom Vestia tegen NRC Handelsblad.

‘Woningcorporatie Vestia onttrok zich aan controles’

Elsevier 07.03.2012  De afgetreden topman Erik Staal van woningcorporatie Vestia weigerde jarenlang zijn kwartaalcijfers te overleggen aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Nu Vestia ernstige financiële problemen heeft, moet het WSW garant staan voor de redding van de corporatie.

Zie ook:

Staal kreeg 3,5 miljoen euro

Topman Vestia stapt op

Oproep: Huurders van Vestia gezocht

RTVWEST 07.03.2012 DEN HAAG – Omroep West is op zoek naar huurders van Vestia die van plan zijn het debat in de Kamer donderdag bij te wonen. Stuur een email naar online@omroepwest.nl of bel met de redactie: 070 – 307 88 88 Lees verder

Parlementaire enquête naar woningcorporaties

RTVWEST 07.02.2012 REGIO – Gebrekkig beheer, falend toezicht en de gevolgen voor huurders moeten het onderwerp worden van een parlementaire enquête naar woningcorporaties. Lees verder

CDA wil parlementaire enquête over woningcorporaties – ‘lessen trekken’

NRC 07.03.2012 Het CDA wil een parlementaire enquête naar het functioneren van woningcorporaties. De problemen bij Vestia zijn de druppel die de emmer doet overlopen, meent de regeringspartij.

Het CDA bepleit een onderzoek naar het systeem van corporaties, het beheer, het interne toezicht en de positie van huurders. Ook de rol van banken, toezichthouders en gemeenten moet worden bekeken.

CDA wil parlementaire enquête woningcorporaties

Elsevier 07.03.2012 Het CDA wil een parlementaire enquête naar de woningcorporaties. Volgens de christendemocraten stapelen incidenten bij woningcorporaties zich op, vanwege een gebrek aan toezicht.  ‘Omdat vooral de huurders de klappen moeten opvangen van (mogelijk) falend beleid, is het van belang dat het parlement een grondig onderzoek doet naar het stelsel,’ meldt de partij.

Voldoende steun voor parlementaire enquête woningcorporaties

NRC 07.03.2012 Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een parlementaire enquête naar het functioneren van woningcorporaties. Directe aanleiding zijn de grote financiële problemen bij Vestia. De corporatiesector kwam de afgelopen jaren vaker negatief in het nieuws door incidenten.

Initiatiefnemer CDA wil een onderzoek naar het corporatiestelsel, het beheer, het interne toezicht en de positie van huurders. Ook de rol van banken, toezichthouders en gemeenten moet worden bekeken. Oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks steunen het voorstel, waardoor er een Kamermeerderheid van 76 zetels is.

Kamermeerderheid voor parlementaire enquête woningcorporaties

VK 07.03.2012 Het CDA wil een parlementaire enquête naar de woningcorporaties. De laatste jaren stapelen incidenten bij woningcorporaties zich op met …

Kamermeerderheid voor parlementaire enquête woningcorporaties

Parool 07.03.2012 Het CDA wil een parlementaire enquête naar de woningcorporaties. De laatste jaren stapelen incidenten bij woningcorporaties zich op met één constante: een gebrek aan toezicht, klaagt de partij. ‘Omdat vooral de huurders de …

Kamer wil parlementaire enquête corporaties

PvdA, SP en PVV steunen voorstel van CDA

NU 07.03.2012 DEN HAAG – Gebrekkig beheer, falend toezicht en de gevolgen voor huurders moeten het onderwerp worden van een parlementaire enquête naar woningcorporaties.

CDA wil enquête

CDA wil parlementaire enquête corporaties

De Pers 07.03.2012 Het CDA wil een parlementaire enquête naar de woningcorporaties. De laatste jaren stapelen incidenten bij woningcorporaties zich op met één constante: een gebrek aan toezicht, klaagt de partij. ,,Omdat vooral de huurders de klappen moeten opvangen van (mogelijk) falend beleid, is het van belang dat het parlement een grondig onderzoek doet naar het stelsel.”

‘Woningcorporatie in problemen moet verkopen’

VK 07.03.2012  Woningcorporaties die in de financiële problemen komen, moeten maar een deel van hun bezit verkopen. Een particuliere huiseigenaar die zijn hypotheek niet meer kan opbrengen, moet dat immers ook.

Alles uit de kast voor huurders van Vestia!

PvdA Di 6 mrt 2012 – PvdA en GroenLinks willen dat al het mogelijke wordt gedaan om de 3,5 miljoen euro terug te halen bij voormalig Vestia-directeur Staal en te voorkomen dat huurders de dupe worden van de ontstane situatie bij de woningcorporatie. Lees verder »

PvdA en GL: Haal Vestia-miljoenen terug

Den HaagFM. 05.03.2012 PvdA en GroenLinks in de Haagse gemeenteraad willen dat al het mogelijke wordt gedaan om de 3.5 miljoen euro vergoeding terug te halen die voormalig Vestia-directeur Staal heeft meegekregen.

Volgens de partijen moet voorkomen worden dat huurders de dupe worden van de problemen bij…Lees meer

Zie ook: ‘Erik Staal moet dokken’

Woonbond boos op Vestia – Video

RTVWEST 05.03.2012 REGIO – De Nederlandse Woonbond is boos op woningbouwvereniging Vestia die haar financiele problemen wil oplossen door de huren te verhogen. Nieuwe huurders zouden 9 procent meer gaan betalen.  Lees verder

Oppositie eist opheldering over praktijken Vestia

Elsevier 03.03.2012 PvdA, SP en D66 eisen opheldering van minister Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) over een huurverhoging voor nieuwe huurders bij woningcorporatie Vestia.

De partijen denken dat Vestia de financiële problemen afwentelt op de huurders. Spies moet de huurverhoging blokkeren, vinden ze.

Huurders boeten voor graaicultuur zonnekoning

Opheldering gevraagd

Telegraaf 03.03.2012 De oppositie eist opheldering van Spies over een huurverhoging voor nieuwe huurders bij Vestia. Partijen vinden dat Vestia de financiële problemen afwentelt op de huurders. D66 roept Spies op de huurverhoging te blokkeren.

PvdA: vertrekregeling Vestia-topman schandalig

Metro 03.03.2012 De vertrekregeling van voormalig Vestia-topman Erik Staal is ‘schandalig’ en ‘immoreel’. Dat vindt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch. Hij wil ‘het hele juridische arsenaal uit de kast halen’ om de ruim 3,5 miljoen die Staal meekreeg terug te halen. Dat zei het Kamerlid zaterdag op Radio 1.

PvdA: vertreksom Vestia-directeur moet teruggehaald worden

NRC 03.03.2012 De PvdA zal “het hele juridische arsenaal” uit de kast halen om de vertreksom die Vestia-directeur Erik Staal bij zijn vertrek heeft meegekregen terug te halen. Kamerlid Jacques Monasch noemde de vertreksom van 3,5 miljoen euro vanochtend op Radio 1 “schandalig en immoreel”. Lees verder›

Oppositiepartijen: opheldering over Vestia

De Pers 03.03.2012 Een groot deel van de oppositie eist opheldering van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) over een huurverhoging voor nieuwe huurders bij woningcorporatie Vestia. Partijen als PvdA, SP en D66 vinden dat Vestia de financiële problemen afwentelt op de huurders. D66 roept Spies op de huurverhoging te blokkeren.

Oppositie wil opheldering over huurverhoging Vestia

Parool 03.03.2012 Een groot deel van de oppositie eist opheldering van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) over een huurverhoging voor nieuwe huurders bij woningcorporatie Vestia. Partijen als PvdA, SP en D66 vinden dat Vestia de financiële …

Oppositie wil opheldering over Vestia

Partijen vinden dat corporatie financiële problemen op huurders afwentelt

NU 03.03.2012 DEN HAAG – Een groot deel van de oppositie eist opheldering van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) over een huurverhoging voor nieuwe huurders bij woningcorporatie Vestia.

‘Blokkeer beleid Vestia’

Telegraaf 02.03.2012 Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken moet de plannen van woningcorporatie Vestia om nieuwe huurders 9 procent meer huur te vragen blokkeren. Dat zegt D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven.

Nieuwe huurders moeten meer betalen bij Vestia

RTVWEST 03.03.2012 REGIO – Vestia verhoogt de tarieven voor nieuwe huurders met 9 procent. Een groot deel van de oppositie eist hierover opheldering van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken). Lees verder

Nieuwe huurders Vestia moeten meer betalen

Den HaagFM 03.03.2012 Vestia verhoogt de huren voor nieuwe huurders met 9 procent. Verschillende oppositiepartijen hebben minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd. D66 wil dat Spies de maatregel blokkeert. Vestia probeert meer inkomsten te krijgen, na de tegenvallers…Lees meer

Woningcorporatie Vestia gaat de huren voor nieuwe huurders met 9 procent verhogen. Bovendien wil het noodlijdende bedrijf zijn financiële positie verbeteren door woningen te verkopen. Dat blijkt uit een brief (.pdf) van het nieuwe Vestia-bestuur aan de huurdersvereniging.

Daarin schrijft interim-bestuurder Jacques Thielen dat er gewerkt wordt aan een herstelplan, waarin in elk geval een flinke huurverhoging is opgenomen.

Verslagen

Ronald Paping van de Woonbond vindt het “schandalig” dat Vestia de kosten op de huurder probeert te verhalen. “Het mag niet zo zijn dat de huurder de dupe wordt van het Vestia-debacle.”
Bestaande huurders worden ontzien, maar als zij verhuizen, zullen ze volgens Paping ook geconfronteerd worden met een forse verhoging.

Voorzitter Paul van Bekkum van de huurdersorganisatie van Vestia reageert verslagen. “Ik kan er wel heel veel van vinden, maar het moet gewoon gebeuren.”

Vaarwater

Vestia kwam in acute geldnood door speculatie met derivaten, financiële producten waarmee de corporatie renterisico’s wilde afdekken. De corporatie had in korte tijd 1,5 miljard euro nodig. Deze week werd bekend dat de corporatie in rustiger vaarwater is gekomen door een lening van 1,7 miljard euro van de Waterschapsbank. Directeur Eric Staal van Vestia werd gedwongen op te stappen. Gisteren bleek dat de best betaalde corporatiedirecteur van Nederland bij zijn vertrek 3,5 miljoen euro aan pensioenbetalingen meekreeg.

Gedwongen

Uit de brief aan de huurdersvereniging blijkt dat Vestia door de externe toezichthouders gedwongen wordt om veel huizen te verkopen. Tot nu toe verkocht de corporatie zo’n honderd huurwoningen per jaar. Met een “substantieel verkoopprogramma” wil de corporatie nu geld verdienen.

De plannen zijn nog niet helemaal uitgewerkt, maar een “fors aantal” bestaande huurders krijgt de kans om eengezinswoningen te kopen. Daarnaast zal bij een “groot aantal complexen” woningen in de vrije verkoop worden gedaan en een deel zal worden verkocht aan andere corporaties.

Niet eenvoudig

Uit het jaarverslag blijkt dat het verkopen van huizen niet eenvoudig is. De corporatie had in 2009 bijvoorbeeld 1700 woningen in de verkoop, maar dat jaar werden er maar 80 verkocht. In 2010 liep de verkoop nog verder terug naar slechts 65 woningen.

Huurders Vestia toch de dupe: 9 procent huurverhoging

NRC 02.03.2012  De noodlijdende woningcorporatie Vestia gaat het miljardentekort in tegenstelling tot eerdere berichten mede verhalen op haar huurders. Vestia wil nieuwe huurders een huurverhoging van “gemiddeld ruim 9 procent” geven. Alle huurders met een inkomen boven 43.000 euro krijgen een extra huurverhoging van 5 procent. Lees verder

Nieuwe huurders betalen 9 procent meer bij Vestia

Metro 02.03.2012 Woningcorporatie Vestia gaat de huren voor nieuwe huurders met maximaal negen procent verhogen. Ook wil de in financiële problemen verkerende woningstichting geld binnenhalen door woningen te verkopen. Dat bevestigt een woordvoerder van Vestia vrijdag. Voor de huidige huurders verandert er niets.

Vestia doet huizen in uitverkoop

Spits 02.03.2012 Woningcorporatie Vestia heeft maatregelen uitgevouwen om het mismanagement van beroepsgraaier Erik Staal ongedaan proberen te maken. Eén van de maatregelen is dat huurders in de gelegenheid gesteld worden hun huis te kopen.

Huren Vestia fors omhoog

Telegraaf 02.03.2012 De noodlijdende woningcorporatie Vestia gaat de huren voor nieuwe huurders met negen procent verhogen. Daarnaast wild e corporatie geld genereren door meer woningen te verkopen.

Schandalige afkoopsom voor directeur woningcorporatie Vestia

SP 01-03-2012 • SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft woedend gereageerd op het bericht dat oud-directeur Erik Staal van woningcorporatie Vestia 3,5 miljoen euro meekrijgt. ‘Te schandalig voor woorden. Dat zijn honderd modale jaarsalarissen voor de man die de grootste woningcorporatie van het land naar de rand van de afgrond heeft geholpen. Als dank voor het verspillen van het geld van de huurders mag deze man gaan rentenieren.’ > Lees verder…

Vestia-topman Erik Staal kreeg ruim 3,5 miljoen euro mee

Elsevier 01.03.2012 Erik Staal, de opgestapte topman van de in problemen geraakte woningcorporatie Vestia, heeft bij zijn vertrek meer dan 3,5 miljoen euro meegekregen. Hij kreeg het geld vanwege oude afspraken en om zijn pensioen veilig te stellen.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) heeft donderdag in antwoord op Kamervragen helderheid gegeven over de gouden handdruk aan de zestigjarige Staal.

Bonus
Omdat Staal zelf is opgestapt, kon hij geen aanspraak maken op een vertrekregeling met bonus, zegt de raad van commissarissen. Het bedrag van 3.528.000 euro is eerder gereserveerd ‘voor de afkoop van diverse eerder aanspraken en ter dekking van het oorspronkelijke recht van de bestuurder op een eindloonregeling’.

Zie ook:

Erik Staal kreeg 3,5 mln.
Telegraaf 01.03.2012 Erik Staal, oud-bestuurder van de Rotterdamse woningcorporatie Vestia, heeft bij zijn vertrek maar liefst 3.528.000 euro meegekregen.

Opgestapte Vestiatopman kreeg 3,5 miljoen mee

NU 01.03.2012  DEN HAAG – Oud-topman van woningcorporatie Vestia Erik Staal heeft bij zijn vertrek ruim 3,5 miljoen euro meegekregen.

‘Corporaties staan te gemakkelijk borg voor elkaar’

NRC 28.02.2012 Woningcorporaties staan via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) veel te gemakkelijk borg voor elkaar. Dat zeggen de directeuren van vier corporaties vandaag anoniem in Trouw.

24 corporaties met risico’s

Telegraaf 28.02.2012  Van de woningcorporaties die net als Vestia zogenoemde derivaten bezitten, hebben er 24 waarschijnlijk niet genoeg geld om bij te betalen als de rente gaat dalen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) heeft de conclusies dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

24 corporaties kampen met financiële risico’s

NU 28.02.2012 DEN HAAG – Van de woningcorporaties die net als Vestia zogenoemde derivaten bezitten, hebben er 24 waarschijnlijk niet genoeg geld om bij te betalen als de rente gaat dalen.

Vestia leent 1,7 miljard euro

RTVWEST 28.02.2012 DEN HAAG – Woningcorporatie Vestia heeft een lening van 1,7 miljard euro gekregen van de Nederlandse Waterschapsbank om uit de problemen te komen.  Lees verder

Corporaties stellen eisen aan miljard borg Vestia – willen rampscenario voorkomen

NRC 27.02.2012 Een groep van circa twintig woningcorporaties stelt harde voorwaarden aan een financiële garantstelling voor de noodlijdende woningcorporatie Vestia. De corporaties willen dat de wet wordt aangepast om te voorkomen dat ze dubbel moeten betalen indien Vestia acute steun nodig heeft. Dat bevestigen bronnen tegen NRC Handelsblad.

Vestia krijgt miljardenlening van Waterschapsbank

NRC 27.02.2012 De noodlijdende woningcorporatie Vestia krijgt een lening van 1,7 miljard van de Nederlandse Waterschapsbank. Dat bevestigt Ronald Florisson, de woordvoerder van Vestia. Lees verder›

Rotterdam staat voor 320 miljoen garant voor Vestia

NRC 15.02.2012 De gemeente Rotterdam staat voor 320 miljoen euro garant voor de noodlijdende woningcorporatie Vestia. Als het zover komt dat Rotterdam dit bedrag moet uitlenen, is de schade voor Rotterdam 3,2 miljoen euro aan gemiste rente per jaar. Verder heeft Vestia in de toekomst minder geld om te investeren in achterstandswijken.

Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad die vandaag openbaar is gemaakt.

Ook Den Haag staat voor miljoenen garant.

Ook het college van b en w van Den Haag heeft de raad gisteren schriftelijk geïnformeerd, maar noemt geen bedragen “om het bedrijfsbelang van Vestia niet onnodig te schaden”. Den Haag staat eveneens voor vele miljoenen garant, maar minder dan Rotterdam, omdat Vestia in Den Haag minder vastgoed heeft.

Woningcorporatie hangt miljoenenstrop boven het hoofd – Video

14.02.2012 Een Vandaag – Woningcorporatie Vestia hangt waarschijnlijk een strop van honderden miljoenen boven het hoofd vanwege de aankoop van ingewikkelde financiële producten. Vestia werd jarenlang door één man geleid: Erik Staal, de voorzitter en het enig lid van de Raad van Bestuur.

VK 10.02.2012 In de jaren negentig kwamen tal van semi-publieke instellingen op eigen benen te staan. Maar doordat de organisaties niet genoeg geld hadden om hun eigen bezit te onderhouden, werden ze in de armen van bankiers gedreven, schrijft onderzoeker Rodrigo Fernandez.

Het debacle van woningcorporatie Vestia, dat zich gebrand heeft aan een beleggingsportefeuille van 10 miljard euro, heeft gezorgd voor een felle discussie in Nederland. Moeten publieke instellingen zoals woningcorporaties, ziekenhuizen, scholen en lagere overheden als provincies en gemeentes zich wel bezighouden met speculatieve activiteiten?

Lees ook Waren de politici die kozen voor schaalvergroting dom? – 09/02/12

Rotterdam en Den Haag riskeren miljoenen door Vestia

Elsevier 09.02.2012 De financiële problemen bij woningbouwvereniging Vestia kunnen de gemeenten Rotterdam en Den Haag miljoenen euro’s gaan kosten.

De gemeenten moeten als ‘achtervang’ mogelijk renteloze leningen verstrekken aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), dat Vestia bijspringt. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

Zie ook:

‘Vestia geen probleem R’dam’

Telegraaf 09.02.2012 De Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus van wonen voorziet vooralsnog geen problemen voor de stad nu woningcorporatie Vestia in financiële moeilijkheden zit. Hij zei dat donderdag tegen de Rotterdamse gemeenteraad.

‘Vestia geen probleem voor Rotterdam’

NU 09.02.2012 ROTTERDAM – De Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus van wonen voorziet vooralsnog geen problemen voor de stad nu woningcorporatie Vestia in financiële moeilijkheden zit.

PVV wil beslag op ‘kolossale miljoenenvilla’ Vestia-topman

Elsevier 08.02.2012 De PVV wil opheldering over de miljoenenvilla die oud-Vestia-topman Erik Staal bouwt op Bonaire. De partij eist dat de oud-beheerder van sociale huurwoningen bij gebleken nalatigheid aansprakelijk wordt gesteld voor de schade.

PVV-Kamerlid Eric Lucassen stelt Kamervragen aan minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken over de onthulling van Elsevier.

Staal heeft in 2010 een villa gekocht met een vraagprijs van 1,7 miljoen dollar op een van de mooiste plekjes van Bonaire.

Zie ook:

PVV wil schade Vestia verhalen op directeur

NU 08.02.2012 DEN HAAG – De PVV wil dat de voormalig directeur van Vestia, Erik Staal, financieel aansprakelijk wordt gesteld voor de financiële gevolgen van de in problemen geraakte woningcorporatie. Dat stelt PVV-Kamerlid Eric Lucassen in vragen aan minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken).

Lees meer over dit onderwerp:

Villa Vestia

Telegraaf 08.02.2012 Voormalig Vestiabestuurder Erik Staal, die vorige week opstapte bij de woningcorporatie, heeft in 2010 een miljoenenvilla op een van de mooiste plekjes van Bonaire gekocht.  Dat valt deze week te lezen in Elsevier.

Staal kocht het kapitale pand met een vraagprijs van 1,7 miljoen dollar en liet het vrijwel direct slopen.

‘Den Haag staat borg voor Vestia bij faillissement’

RTVWEST 08.02.2012  DEN HAAG – Bij een faillissement van woningcorporatie Vestia zal de gemeente Den Haag mogelijk borg moeten staan voor enkele miljoenen euro’s. Dat zeggen bronnen tegen Omroep West.  Lees verder

VK 07.02.2012 Er moet een hoogmoedmonitor komen. Elke instelling die hoog scoort op de hoogmoedmonitor moet per direct onder driedubbel toezicht komen te staan, betoogt Pieter Hilhorst.

Lees ook Als Vestia valt, dreigt voor meer corporaties malaise – 01/02/12

Debat over problemen bij Vestia

RTVWEST 07.02.2012 DEN HAAG – De Tweede Kamer gaat zo snel mogelijk openbaar debatteren over de problemen bij woningbouwvereniging Vestia.  Ook komt er een openbare hoorzitting over de financiële handel en wandel bij woningbouwverenigingen in het algemeen.

De Kamer wil de informatie daaruit gebruiken bij het maken van de nieuwe Woningwet. Daarbij wordt dan ook gepraat over het toezicht, zegt D66. Samen met de SP had D66 om openbaarheid gevraagd.  Lees verder

SP en D66 willen hoorzitting over woningcorporatie Vestia

VK 07.02.2012  De SP en D66 willen een openbare hoorzitting en daarna een openbaar debat over de problemen bij de woningbouwcorporatie Vestia. Dat hebben ze vanmiddag laten weten tijdens een besloten bijeenkomst over de zaak.

De partijen vinden dat de zaak met openbaarheid beter gediend is dan met de beslotenheid waarin nu wordt gesproken. Tijdens de hoorzitting willen ze vooral aan de weet komen wat tot nu toe de gewoonten zijn in het financieel management van corporaties.

‘De informatie daaruit kunnen we dan goed gebruiken bij de behandeling van de nieuwe Woningwet, waarbij we ook over toezicht zullen praten”, aldus Kees Verhoeven van D66 over de hoorzitting.

Openbaar debat over Vestia

NU 07.02.2012 DEN HAAG – De Tweede Kamer houdt zo spoedig mogelijk een openbaar debat over de problemen bij de woningbouwcorporatie Vestia.

Lees meer over dit onderwerp:

Duidelijk is dat de raden van commissarissen, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw en het Centraal Fonds Volkshuisvesting samen te weinig garanties bieden dat het goed gaat bij de circa 400 Nederlandse corporaties. Hoog tijd om de vorig voorjaar aangekondigde plannen voor een nieuwe Woonautoriteit, voor extern financieel toezicht, uit de kast te halen.

VK 07.02.2012 Er moet een hoogmoedmonitor komen. Elke instelling die hoog scoort op de hoogmoedmonitor moet per direct onder driedubbel toezicht komen te staan, betoogt Pieter Hilhorst.

Lees ook Als Vestia valt, dreigt voor meer corporaties malaise – 01/02/12

Debat over problemen bij Vestia

RTVWEST 07.02.2012 DEN HAAG – De Tweede Kamer gaat zo snel mogelijk openbaar debatteren over de problemen bij woningbouwvereniging Vestia.  Ook komt er een openbare hoorzitting over de financiële handel en wandel bij woningbouwverenigingen in het algemeen.

De Kamer wil de informatie daaruit gebruiken bij het maken van de nieuwe Woningwet. Daarbij wordt dan ook gepraat over het toezicht, zegt D66. Samen met de SP had D66 om openbaarheid gevraagd.  Lees verder

SP en D66 willen hoorzitting over woningcorporatie Vestia

VK 07.02.2012  De SP en D66 willen een openbare hoorzitting en daarna een openbaar debat over de problemen bij de woningbouwcorporatie Vestia. Dat hebben ze vanmiddag laten weten tijdens een besloten bijeenkomst over de zaak.

De partijen vinden dat de zaak met openbaarheid beter gediend is dan met de beslotenheid waarin nu wordt gesproken. Tijdens de hoorzitting willen ze vooral aan de weet komen wat tot nu toe de gewoonten zijn in het financieel management van corporaties.

”De informatie daaruit kunnen we dan goed gebruiken bij de behandeling van de nieuwe Woningwet, waarbij we ook over toezicht zullen praten”, aldus Kees Verhoeven van D66 over de hoorzitting.

Openbaar debat over Vestia

NU 07.02.2012 DEN HAAG – De Tweede Kamer houdt zo spoedig mogelijk een openbaar debat over de problemen bij de woningbouwcorporatie Vestia.

Lees meer over dit onderwerp:

Duidelijk is dat de raden van commissarissen, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw en het Centraal Fonds Volkshuisvesting samen te weinig garanties bieden dat het goed gaat bij de circa 400 Nederlandse corporaties. Hoog tijd om de vorig voorjaar aangekondigde plannen voor een nieuwe Woonautoriteit, voor extern financieel toezicht, uit de kast te halen.

Veel woningcorporaties kunnen vrijheid wel aan, maar meer toezicht is nodig

Trouw 06.02.2012 Hij tekende voor ongekende financiele strapatsen, en vertoonde het gedrag van een zonnekoning: corporatiedirecteur Erik Staal heeft er werkelijk een puinhoop van gemaakt. Hij liet Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, deze week achter met een miljardenschuld.

De wankele constructie waarmee hij zijn werkkapitaal hoopte te vergroten, bleek niet bestand tegen een langdurig lage rentestand. Gevolg is niet alleen dat Vestia afgaat, maar dat het imago van de hele corporatiesector andermaal schade oploopt.

Parool 06.02.2012 Het heeft te maken met de Hollandse corruptie. Want de politici en de topambtenaren van nu zijn de dikbetaalde bestuurders van straks. Kijk naar de besturen van woningcorporaties en je zult overal namen van ex-politici en -topambtenaren aantreffen, vooral van PvdA en CDA.

Met andere woorden: het is niet in het belang van de huidige politici iets tegen de Hollandse corruptie in bijvoorbeeld het onderwijs te doen. Reken maar dat juist door die oud-politici druk op Van Bijsterveldt is uitgeoefend om die balkenendenorm op te trekken.

Veel woningcorporaties kunnen vrijheid wel aan, maar meer toezicht is nodig

Trouw 06.02.2012 Hij tekende voor ongekende financiele strapatsen, en vertoonde het gedrag van een zonnekoning: corporatiedirecteur Erik Staal heeft er werkelijk een puinhoop van gemaakt. Hij liet Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, deze week achter met een miljardenschuld.

De wankele constructie waarmee hij zijn werkkapitaal hoopte te vergroten, bleek niet bestand tegen een langdurig lage rentestand. Gevolg is niet alleen dat Vestia afgaat, maar dat het imago van de hele corporatiesector andermaal schade oploopt.

Parool 06.02.2012 Het heeft te maken met de Hollandse corruptie. Want de politici en de topambtenaren van nu zijn de dikbetaalde bestuurders van straks. Kijk naar de besturen van woningcorporaties en je zult overal namen van ex-politici en -topambtenaren aantreffen, vooral van PvdA en CDA.

Met andere woorden: het is niet in het belang van de huidige politici iets tegen de Hollandse corruptie in bijvoorbeeld het onderwijs te doen. Reken maar dat juist door die oud-politici druk op Van Bijsterveldt is uitgeoefend om die balkenendenorm op te trekken.

Een lucratief beroep, waarin je nooit echt kunt falen. Althans je brengt wel rekeningen in, maar wordt zelf nooit echt ergens op afgerekend. Of het nu om tieten (P.I.P), banken (Wellink, Icesave etc.) of corporaties (o.a. Vestia) gaat. De toezichthouders van het bijna failliete Vestia? Niks van gehoord. Maar het gaat dan welbeschouwd om goedwillende amateurs uit het golf- en ons-kent-ons circuit, die overigens best wel professionele vergoedingen krijgen.

Dan maar professionals invliegen? Nou, de aardig betaalde jongens en meisjes van ik meen KPMG deden het niet veel beter; die keurden gewoon foute stukken goed en maakten verkeerde rekensommetjes. Eerder hadden we al een corporatie die als kerntaak het beheren van een lekke (alweer) cruiseboot zag en een Rochdale, waarvan de directeur graag investeerde in exorbitante auto’s.

Elsevier 05.02.2012 Toezichthouders die falen moeten hun wedde terugstorten en op een zwarte lijst komen: ‘mag nooit meer toezicht houden, ook en vooral niet op een kinderspeelplaats’. Maar wie moet vervolgens toezicht houden op de falende toezichthouders en hoe te voorkomen dat die op hun beurt weer falen?

Doordat Erik Staal in z’n eentje de groep leidde spaarde hij heel wat directiesalarissen uit. Die vijf ton die hij opstreek is een koopje, moet de raad van commissarissen hebben gedacht. Intussen hadden ze niet door dat onder Staals verantwoordelijkheid Marcel de Vries, hoofd treasury & control iets te veel had zitten spelen met zijn nieuwe derivatensoftware. In 2011 meldde hij dat het programma „has shown the clear advantage of being able to deliver valuation precision in a very smart and user-friendly way.”

Plain Vanilla woningbouw: Niemand regeert op de markt

NRC 04.02.2012 Vestia was eens het gemeentelijk woningbouwbedrijf van Den Haag. Later klonterde het samen met corporaties uit Zoetermeer, Nootdorp, Delft, Rotterdam en het noodlijdende SGBB. Vestia was het koninkrijk van oud-gemeente- en provincieambtenaar ‘mr. Erik Th. P. Staal’, aldus het jaarverslag.  Hij werd een corporatietycoon, net als de Maseratiman van Rochdale.

‘Den Haag geen rol bij toezicht’

RTVWEST 03.02.2012 DEN HAAG – De gemeente Den Haag speelt geen formele rol in het toezicht op woningcorporaties. Dat schrijft wethouder Norder in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de financiële problemen bij woningcorporatie Vestia.

Volgens hem vallen de corporaties qua toezicht onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en de instanties Waarborgfonds Sociale Woningbouw en het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Minister Spies heeft een onderzoek aangekondigd naar het toezicht op de corporaties. Lees verder

Spies wil onderzoek naar toezicht woningcorporaties

Metro 02.02.2012 Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) laat onderzoeken of het toezicht op woningcorporaties faalt en aangescherpt moet worden. Ze vindt dat er te vaak incidenten bij de corporaties zijn. Dat zei de bewindsvrouw donderdag voor de camera van de NOS

Woningcorporaties doorlichten

Telegraaf 02.02.2012 Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, PVV en D66 wil dat alle 400 woningcorporaties zich eens in de vier jaar verplicht laten doorlichten. De partijen pleiten daarvoor naar aanleiding van de financiële problemen bij Vestia.

KPMG verslikt zich

IN DE MEDIA

Vestia ontkent miljardenverlies

Vestia-crisis is gevaar voor woningmarkt

‘Financiële problemen Vestia zet rem op bouw’

‘Woningcorporatie Vestia klem door miljardenspeculatie’

Nieuw bestuur moet Vestia van faillissement redden

Baas Vestia stapt op

Baas Vestiaman van half miljoen‘ 

Acute problemen Vestia opgelost

‘Geldproblemen bij Vestia zijn voorbij’

‘Geldproblemen bij Vestia zijn voorbij’

‘Woningcorporatie Vestia klem door miljardenspeculatie’

Woonbond: zorgen om Vestia 

Miljardentekort bij grootste woningcorporatie van Nederland 

Reddingsplan voor grootste woningcorporatie – tekort miljarden

Published by

jandewandelaar

Ik wandel graag door Den Haag met mijn camera in de hand. En elke keer weer opnieuw ben ik hoogst verbaasd.

54 thoughts on “Vestia-gate ???”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.