Rudolf van Brammenstraat – werk in uitvoering – deel 2

Werk in uitvoering.

Tijdens de werkzaamheden moesten een aantal bewoners hun huis uit naar een tijdelijk onderkomen.

Vervangende woonruimte
Vervangende woonruimte
Vervangende woonruimte
Vervangende woonruimte

Een van de belangrijkste aanpassingen van het ventilatiesysteem betreft de nieuwe bedieningsknop.

Lege plek in groepenkast

Het computergestuurde deel is verwijderd. Hierdoor is de ventilatie volledig met de hand in te stellen. Met een druk op de knop kiest u de juiste instelling. 

Bedieningsschakelaarbedieningsschakelaar

Deze knop dient u niet te verwarren met de stemknop tijdens de provinciale verkiezingen op 2 maart 2011. 

Het is dan ook geheel toevallig dat de Haagse SP tijdens de verkiezingscampagne gratis buitenzonwering beschikbaar heeft gesteld. Uiteindelijk was het Vestia die er niet aan wilde ondanks de aanbeveling vanuit het recente TNO-rapport.

This slideshow requires JavaScript.

SP weer op bezoek in Spoorwijk

Rudolf van Brammenstraat
Rudolf van Brammenstraat

SP gaat de wijken in

22-02-2011 • Maandag 21 februari ging de Haagse kandidaat voor de Provinicale Staten Jerry Snellink samen met een groep SP-er de deuren langs in Spoorwijk om te vragen hoe het in de wijk gaat. SP’er Snellink gaat vaker de deuren langs en is actief betrokken bij de acties van de huurders. “Om te weten wat er echt speelt in de wijk, moet je regelmatig je met de mensen praten die er wonen. Alleen dan hoor je wat er echt goed en fout gaat.”

Samen met de bewoners van de Rudolf van Brammenstraat en de Vosmaerstraat in Spoorwijk heeft de SP actie gevoerd voor een goed ventilatiesysteem en goed onderhoud van hun huurwoning. Verhuurder Vestia heeft ondertussen toegezegd om het ventilatiesysteem aan te passen. “De acties en het resultaat dat er nu ligt in Spoorwijk toont aan dat actievoeren helpt. Samen sta je sterk. Ik vind het mooi dat wij als SP hun hebben kunnen helpen in hun strijd voor een gezonde woning.”, aldus Snellink.

De SP belde maandag aan bij koopwoningen met dezelfde ventilatiesystemen en warmtepompen als de huurwoningen om te vragen of deze bewoners dezelfde problemen ondervinden. Kandidaat Statenlid Snellink was verrast door de reactie van de bewoners. “Veel mensen wilden uitgebreid hun verhaal vertellen over het ventilatiesysteem en de warmtepomp. We werden regelmatig uitgenodigd om binnen even rustig te praten. We gaan nog vaker de wijk in om dit tot op de bodem uit te zoeken.”

Lees verder…

Vertraging in de uitvoering

De bewoners hebben inmiddels een brief ontvangen van Vestia waarin de Aanpak staat hoe de problemen worden opgelost. Volgens de planning zijn de werkzaamheden gestart op 14 februari 2011. Bij de brief ontvingen de bewoners tevens een Planning waar Vestia op aanstuurt. 

Een aantal vragen bleven echter nog wel liggen. Namelijk die over de aanbevelingen vanuit het TNO-rapport over de zonwering en de warmwatercapaciteit.  

Inmiddels ontvingen de bewoners verschillende brieven hierover. Uit de Brief 16 feb 2011 van Vestia blijkt dat de eisen en wensen tav van klapraampje en de aan te brengen zonwering zijn afgewezen.

Dit laatste zou dan in strijd zijn met het advies van TNO die dit juist had aanbevolen. Vreemd genoeg stelt Vestia dat een buitenzonwering de energetische balans verstoort en daarom niet is toegepast. Echter tegelijkertijd biedt Vestia de bewoners de mogelijkheid dit wel zelf te mogen doen ????? Beetje vreemd wel !!!!!! 

Ook had TNO gewezen op het energieverbruik, de geluidsoverlast en de warmwatercapaciteit van de warmtepomp. Daar gaat de Brief 31-01-2011 van Eneco verder op in.  

Tbv van de klachtenafhandeling bij Vestia en Eneco zijn beide partijen overeengekomen een centraal Meldpunt in te richten bij Vestia (06-2066 0648).

Inmiddels is er al een vertraging ontstaan bij de uitvoer van de werkzaamheden daar de raamroosters die Vestia wou vervangen niet passen doordat de verkeerde besteld zijn. De levertijd van de goede roosters is 2 á 3 weken. 
 
Ze zeggen wel eens “Een goed begin is het halve werk” !!!!

Radio Discus 19.02.2011 – Voortgang ventilatie Spoorwijk

Radio Discus
Radio Discus

Programmainhoud – Zaterdag 19 Februari 2011 van 11.00 tot 12.00 uur  34:52 – 47:00

Haaglanden actualiteiten:

Club van vrolijke moeders
Klimaatstraat/Gratis Energiebus
*** Stand van zaken in Spoorwijk ***
Leerlingen gezocht

Presentatie: Hans Martinus

11:00-12:00 Haaglanden Actueel   *** Stand van zaken Effe Puffe met Christa van Dun

Nieuwsbericht nr. 14

Pers/Nieuwsbericht nr. 14

Spoorwijk Den Haag: 14.02.2011

Bewoners in de Rudolf van Brammenstraat 1 t/m 22 en de Vosmaerstraat 1 t/m 27 te Spoorwijk worden ziek van de ventilatie.

Stand van zaken. 

Start werkzaamheden

De bewoners hebben inmiddels een brief ontvangen van Vestia waarin de Aanpak staat hoe de problemen worden opgelost. Volgens de planning starten de werkzaamheden op 14 februari 2011. 

Planning

Bij de brief ontvingen de bewoners tevens een Planning waar Vestia op aanstuurt. Deze planning is onder voorbehoud dat zich geen vertragende omstandigheden voordoen. Vestia informeert de bewoners tijdig als er vertraging is. Op de eerste dag van de werkzaamheden bespreekt opzichter Marco Hoenstok alle werkzaamheden met de bewoner waarbij tevens alle technische vragen gesteld kunnen worden. Volgens de planning zouden de werkzaamheden medio 4 mei 2011 (week 18) klaar kunnen zijn. 

Ventilatiesysteem

Na goed geluisterd te hebben naar de reacties op het TNO-rapport van de bewonerscommissie Effe puffe ??? Liever niet !!!  en na verschillende gesprekken met specialisten, is uiteindelijk besloten het ventilatiesysteem grondig aan te passen en om te bouwen naar een traditioneel systeem. De elektronica wordt uit het systeem verwijderd zodat dat de bewoner altijd zelf kan bepalen wanneer en hoeveel er wordt ventileert. In de keuken komt een standenschakelaar waarmee de bewoners de afzuiging van de ventilatie kan regelen. Ook in de douche komt een schakelaar waarmee de bewoner de afzuiging kan regelen. De luchtroosters boven de ramen worden vervangen door roosters die handmatig bediend kunnen worden. De bewoners hebben aangegeven last te hebben van het geluid van de motor van de ventilatie. Alle ventilatiemotoren worden daarom verplaatst naar het dak. 

Werkzaamheden Bouwborg

Aannemersbedrijf Bouwborg heeft al verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Zij hebben opdracht gekregen om de bouwkundige onderhoudswerkzaamheden uit te voerend die nog verricht moeten worden. Dit zijn de werkzaamheden die niet te maken hebben met het ventilatiesysteem of de warmtepomp. De werkzaamheden verschillen per woning. Er is een lijst met werkzaamheden samengesteld uit het rapport van Alphaplan en het rapport van de SP die in opdracht van de bewonerscommissie is gemaakt. De bewoner krijgt de gelegenheid deze lijst ook nog aan te vullen. De lijst met werkzaamheden worden nogmaals met besproken met de bewoner op de eerste dag van de werkzaamheden. Samen met opzichter Marco Hoenstok kijkt de bewoner of de lijst met werkzaamheden compleet is en hij vertelt vervolgens wat er precies gaat gebeuren in de woning. 

Warmtepomp Eneco

De warmtepomp is eigendom van Eneco. Omdat er ook klachten zijn over de warmtepomp kijken Vestia en Eneco gezamenlijk zeer kritisch naar de warmtepomp. Er wordt naar een oplossing gezocht voor de storingen en de geluidsoverlast van de warmtepomp. Op 24 januari is ENECO op locatie geweest voor geluidsmetingen van de warmtepomp.  Er is o.a. geconstateerd dat er te veel geluidsoverlast is in de woonkamer, intreehal en het trappengat. Onvoldoende isolatie, van de ruimte waar de pomp en de leidingen zijn geplaatst, zou de oorzaak zijn. Volgens ENECO zou Vestia deze isolatie moeten aanpakken. 

De bewoners zijn al heel blij met wat er nu gebeurt en nog gaat gebeuren. Een aantal vragen blijven echter nog wel liggen. Namelijk die over de aanbevelingen van TNO over de zonwering en de warmwatercapaciteit. Namelijk tussen de 17 en 23 minuten douchen en vervolgens een uur wachten op jouw beurt is niet erg handig voor een eengezinswoning. Met een te warme woonkamer zitten in de zomer en de problemen met het douchen daar hebben wij Vestia nog niet over gehoord.

De kosten voor de werkzaamheden zullen niet mis zijn !!!! Mogelijk komt Vestia onder curatele te staan ???? Kijk eens hier !!   

Overigens is inmiddels pijnlijk duidelijk geworden dat er ook op andere locaties problemen zijn met de ventilatie en het lawaai van de warmtepomp in de nieuwbouwwoningen van Spoorwijk.  

Ventilatie van woningen blijkt dus een zeer gevoelig onderwerp en niet alleen in Spoorwijk !!!!!!  

 

Uit het nieuws geknipt.

       Zorgen over ventilatie in scholen en woningen

VK 14.02.2011 DEN HAAG – De naleving van de regels voor ventilatie bij de nieuwbouw van scholen, kinderdagverblijven en woningen door opdrachtgevers, aannemers en installateurs is zorgwekkend.

Dat blijkt uit de eerste metingen in opdracht van de VROM-Inspectie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De ventilatiecapaciteit bleek in meer dan de helft van de gevallen onvoldoende.
 
Dubbel glas
Het is niet alleen mis met de ventilatie, ook de eisen op het gebied van energiebesparing worden vaak niet gehaald. Het dubbel glas voldoet bijvoorbeeld in twee op de tien gevallen niet aan de eisen.
 
De VROM-Inspectie is bezig om door middel van metingen, inspecties en gesprekken met opdrachtgevers en toezichthouders de eisen voor ventilatie en energiezuinigheid beter te laten naleven. De eerste resultaten bevestigen het beeld dat er nog veel te winnen valt.

Zie ook:  Naleving ventilatieregels zorgwekkend  

Wordt vervolgd

Voor meer informatie neem contact op met

Bewonersgroep ‘Effe Puffe ? Liever niet !

Contact: C.M van Dun

06-41984880

E-contact: marcdeklein@hotmail.com

https://effepuffe.wordpress.com/

Vestia onder curatele ????

Het ontbreekt Vestia kennelijk niet aan de nodige euro’s om het achterstallig onderhoud aan de Ventilatie etc. etc. etc. aan te pakken. 

Het is gewoon een kwestie van de potjes herverdelen. Om te beginnen kan die van salarissen gewoon worden gehalveerd toch ??

Den Haag kort gesubsidieerde grootverdieners

BB 10.02.2011 De Haagse wethouder van financiën Sander Dekker (VVD) heeft kennelijk genoeg van het gebabbel over publieke grootverdieners. De gemeente kort gesubsidieerde instellingen die hun bobo’s meer dan de oude Balkenendenorm (188.000 euro) betalen. Het verschil wordt ingehouden op de subsidie. 

De grootste feestvierder op het lijstje van 29 bestuurders bij 14 gesubsidieerde instellingen is bestuursvoorzitter Staal van woningbouwcorporatie Vestia. Die ontvangt jaarlijks 1,5 miljoen subsidie van de gemeente Den Haag. De directeur verdient 5 ton. Dat was de minister van volkshuisvesting in 2006 al een doorn in het oog. Zij deed een vergeefs beroep op Vestia om bij zinnen te komen. Het directiesalaris is sindsdien een halve ton toegenomen.  

In 2009 blijken 16 van de 500 instellingen, waaraan de gemeente De Haag subsidie geeft, volgens de nieuwe richtlijn te hoge salarissen te hebben uitgekeerd aan hun topfunctionarissen.

De hele lijst staat hier.